Galette - francia könnyedség és nagyszerûség

2014-08-16

sponsored links


Minden flanc nélkül!
Gyors, finom, franciásan könnyed és porhanyós, tele gyümölcsökkel, vagy éppen zöldségekkel. Ezt a süteményt ugyanis nemcsak édességnek, hanem akár egy gyors vacsoraként is elkészíthetjük, sós töltelékkel, kombinálva a különbözõ zöldségeket, sajtokat, sonkaféléket, kolbászokat, akár halat is! Az ilyen jellegû ételeket azért szeretem, mert sokféle variáció létezhet belõle, az aktuális hozzávalóknak és a gyümölcstermésnek megfelelõen. Magyarul Jolly Joker, bármikor elõvehetõ ötlet!
Most barackos-szilvás, és fûszeres paradicsomos változat készült nálunk, felhasználva a kertünk finomságait. Echte városi gyerekként baromira tudok örülni az afféle apróságoknak, hogy az ember a saját kertjébõl hozza be a paradicsomot és paprikát, és gyönyörû barackokat szüretel a pár éves cuki õszibarackfáról. A szilva- és körtefáink 14 éve rendületlen terméshozamáról már nem is beszélve!


A receptet Daisy-tõl vadásztam, õ angolszász módra bögrés és kanalas mértékegységekkel számol, de pont jó alkalom volt ez nekem arra, hogy kipróbáljam a nemrégiben beszerzett ilyesfajta mérõeszközeimet... újabb apróság, aminek örülni lehet :)

Hozzávalók 1 nagyobb galette-hez:

  • 1 bögre liszt
  • 1/4 csésze kukoricaliszt
  • 2 kávéskanál nyírfacukor
  • 1 csipet só
  • 1/2 csésze hideg vaj, felkockázva
  • 2-3 evõkanál jeges víz
  • gyümölcsök "idény szerint": nálam most 2 nagyobb õszibarack, 4 db szilva
  • 2 kávéskanál nyírfacukor
  • 1/2 lime leve
  • 1/2 vaníliarúd kikapart belseje
  • 1 csipet só
  • 1 evõkanál kukoricakeményítõ
  • 1 db tojás


A lisztet a sóval, cukorral összekeverjük, a hideg felkockázott vajjal elmorzsoljuk. Ezt legjobb késes robotgéppel elvégezni, hogy a kezünk melege ne olvassza meg a vajat. Pár evõkanál jeges vizet adunk a tésztához, villámgyorsan összegyúrjuk, gombócot formálunk belõle, és a hûtõben 1 órát pihentetjük.
A töltelékhez tetszõleges cikkekre vágjuk a gyümölcsöket, megszórjuk a vaníliarúd kikapart belsejével elkevert nyírfacukorral, megcsorgatjuk a lime levével, és elkeverjük a kukoricakeményítõvel.
A tésztából lisztezett deszkán kör alakot lapítunk, majd viszonylag vékonyra kinyújtjuk, picit pihentetjük. A tölteléket a közepére halmozzuk, úgy, hogy körülbelül 2-3 ujjnyi széle maradjon. Ezeket visszahajtjuk, vigyázva, hogy szépen ráhajoljon a gyümölcsre. A tésztát megkenjük elhabart tojással, majd kevés cukorral megszórjuk a tetejét.
180 fokos sütõben szép pirosra sütjük.

Jó étvágyat!


Recept forrása: http://daisysworld.net/2012/08/25/plum-and-peach-galette/




Folytats a blogon ... juliasutfoz.blogspot.com/2014/08/gale...

sponsored links

Keres?s