Fûszeres, ropogós édesburgonya (sütõben sütve)

2018-05-20

sponsored links













Ki ne szeretné a jó ropogósra sült hasábburgonyát? Rántott hús mellé a vasárnapi ebédek elmaradhatatlan körete. Én is nagyon szeretem, de sajnos a bõ olajban való sütés miatt nem túl egészséges. Mostanában igyekszem más, számomra eddig ismeretlenebb alapanyagok felé orientálódni, pedig egy idõben én is azt gondoltam, hogy a krumpli-tészta-rizs köret szentháromságán túl számomra nincs más alternatíva, mivel általában maradi módon ragaszkodom a megszokott ízekhez. Az édesburgonyával való elsõ találkozásom alulmúlta minden elképzelésemet. Elsõ - és akkor még azt gondoltam, hogy utolsó - kóstolásra egyáltalán nem ízlett. Megsütve szottyadt, puha állaga volt és az íze engem inkább az édes sütõtökre, mint burgonyára emlékeztetett. Aztán el is felejtettem egy idõre ezt a zöldséget, de az egészségi problémáim miatt mégis vissza kellett térnem hozzá. Többszöri próbálkozás után láss csodát, megszerettem, sõt ma már legtöbbször ezt választom a másik helyett. Viszont a ropogós állag, ami egy sült krumplinak kijár, mindig is hiányzott, ennek megoldására kerestem lehetõségeket a neten, amit meg is találtam a kukoricakeményítõ "személyében", amitõl kívül valóban ropogósabb lesz, belül pedig krémesen puha marad. Olyan ropogósra azért nem lehet megsütni, mint a hagyományos burgonyát. Az édesburgonya (vagy batáta) nagyon gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, nem emeli meg hirtelen a vércukrot (tesztelve!), bár magasabb a szénhidráttartalma, de alacsony a kalória,- és zsírtartalma, valamint a glikémiás indexe is, sütõben sütve pedig néhány csepp olaj elég az elkészítéséhez, így valóban egészséges ételnek mondható.   
 

Fûszeres édesburgonya (sütõben sütve)

Hozzávalók:
2 személyre

  • 2 közepes (kb 60 dkg) édesburgonya
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek kukoricakeményítõ
  • 1 tk frissen õrölt bors
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 tk kakukkfû
  • 1 tk chilipehely vagy cayenne bors (opcionális)
  • 1 tk fokhagymapor


Elkészítése:

  1. A sütõt elõmelegítjük 200°C-ra.
  2. Az édesburgonyát meghámozzuk, megmossuk, vastagabb hasábokra szeleteljük.
  3. Sütõpapírral bélelt gáztepsibe öntjük, meglocsoljuk az olívaolajjal, rászórjuk a fûszereket, és a kukoricakeményítõt, jól összeforgatjuk, hogy mindegyik hasábot bevonják. 
  4. A burgonyahasábokat úgy rendezzük el a tepsin, hogy ne legyenek egymáson és ne is érjenek össze, mert akkor nem sülni, csak párolódni fognak.
  5. A tepsit betoljuk a forró sütõbe, kb 20-25 perc alatt (sütõfüggõ, vigyázzunk, ne égessük el!) megsütjük, félidõben a hasábokat óvatosan átforgatjuk.
  6. Sült húsokhoz köretként kínáljuk, de magában mártogatósokkal vagy salátával is fogyaszthatjuk.






Folytats a blogon ... https://azotthonizei.blogspot.com/201...

sponsored links

Keres?s