Függõség

2014-03-31

sponsored links

Be kell ismernem, hogy függõ vagyok. Idõrõl-idõre sikerül lemondanom róla, de aztán nem bírok ellenállni a csábításnak: vásárolok. De sok nõtársammal ellentétben én nem cipõt, ruhát vagy ékszert (bár persze azokat is szoktam, nem is keveset). De az én függõségem tárgya valami egészen más: a konyhai kiegészítõk. Nem tehetek róla, ez az én bûnöm.
Kb. egy éve, mikor elkezdtünk nézelõdni új otthon után, megfogadtam, hogy márpedig addig többet nem veszek ilyen kütyüket. Egészen jól tartottam is magam ehhez, de az utóbbi hónapokban elgyengültem. Biztos valamit kompenzálok. :) A bûnbe már megint a Tchibo vitt (nem, ez nem a reklám helye), de a tény, ha konyhai eszközökrõl van szó, mindig elcsábulok. Egy újabb sütõforma, üveg, tányér, valami mindig akad. :) És még csak lelkiismeret-furdalásom sincs. :) Majd lesz akkor, mikor megjön a csomag, és fogalmam sem lesz, hogy hová tüntessem el a tartalmát. :) Eddig mindig az ágy alatt volt a dugi tárolóhelyem (mindenkinek ajánlom: csak lábakon álló ágyat vegyetek, ami alá lehet pakolni, kész csoda!), de már az is totálisan tele van. Már a kelesztõ tálamban is másik 3-4 tál van elrejtve. :)

De, hogy legyen valami elõnye is a sok konyhai kütyünek: a mini piteformával (ami, beismerem, nem létfontosságú egy konyhában), ilyen szép kis mini vaníliakrémes kosárkákat is lehet csinálni. :) 

Áfonyás-vaníliakrémes kosárkák (6 süteményhez)


Hozzávalók a tésztakosárhoz:
- 120 g fehér tönkölyliszt (készíthetõ fele tk búzaliszttel is, ugyenezzekel az arányokkal)
- 30 g nyírfacukor por
- 65 g vaj
- 1 tojássárgája
- csipet só

Hozzávalók a vaníliakrémhez:
- 2,5 dl tej
- 2 tojássárgája
- 15 g kukoricaliszt (1 púpos evõkanál)
- 1 rúd vanília
- 45 g nyírfacukor

Hozzávalók a díszítéshez:
- 100 g áfonya (vagy tetszõleges gyümölcs)

A tésztához a lisztet elkeverjük a sóval, nyírfacukorral, majd elmorzsoljuk a hideg vajjal. Hozzáadjuk a tojássárgáját és gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belõle. Ha összeállt, folpack-ba csomagolva fél órát pihentetjük a hûtõben. A tésztát 6 egyenlõ részre osztjuk (kb. 38-40 grammos adagokra) és egyenként kerek, 2-3 mm vastagságú tésztalapokat nyújtunk belõlük, akkora átmérõjûeket, hogy a mini piteformánkat kibélelhessük vele. (Ha nincsen piteformánk, egy muffinformába is belenyomkodhatjuk a tésztát, így készítve kis kosarakat, ekkor azonban több, mint 6 darabot készítsünk). A kivajazott formákat kibéleljük a tésztával, villával megszurkáljuk a középen. 170 fokra elõmelegített sütõben (légkeveréses) 10-12 perc alatt megsütjük a tésztát, amíg már lesz egy pici színe a tésztának. Kivesszük a formából és rácson hagyjuk kihûlni.
A krémhez a tojássárgákat egy kézi habverõvel kikeverjük a nyírfacukorral, kukoricaliszttel, a vaníliarúd kikapart belsejével (éles késsel hosszában végigvágjuk a vaníliát, és utána a kés tompa felével kikaparjuk a belsejét). Fokozatosan felöntjük a tejjel és csomómentesre keverjük.. Egy fazékba öntjük, alacsony lángon hevítjük, folyamatos keverés mellett, majd forrástól számított kb. 10 perc alatt szépen besûrítjük. Fontos, hogy a láng alacsony legyen, a fazéknak pedig vastag legyen az alja, hogy ne égjen le. A forró krémet a kihûlt kosárkákba osztjuk és hagyjuk kihûlni.
Tálalás elõtt a megmosott és megszárított áfonyaszemeket kicsit belenyomkodjuk a krémbe, porcukorral megszórjuk.

CH tartalom: 28g CH (ebbõl 5,5 g gyors CH)/kosárka
Kalóriatartalom: 233 kcal/kosárka






Folytats a blogon ... flamcsi.blogspot.com/2014/03/fuggoseg...

sponsored links

Keres?s