Fûszeres sárgarépa krémleves pirított kesumorzsával

2014-03-01

sponsored links



Megint egy krémleves, merthogy nálunk ez a "divat", rajongói vagyunk...
 Elmesélem, hogy voltam ezzel a répa levessel: Kisebbik pólósom újabban rákapott a répára, legfõképp nyersen majszolgatja, aminek rettentõen örültünk mi felnõttek, mivelhogy hiába a gasztroblogger- gasztroõrült anyuka, a gyerek -  klasszikus kisiskolás módjára - idáig nem nagyon látott túl a brokkolikrémleves - rántotthús - burgonyapüré kombináción. Eszik eszik persze, de ez volt az etalon számára. Mondhatni erõsen hagyománytisztelõ volt, már ami a családi hagyományokat illeti. Már kezdtem félni, hogy kudarcot vallok, hiába próbálkozom, amikor egyszer csak elkezdte megenni a különbözõ "ismeretlen" zöldségekbõl készült ételeket, (spárga, csicsóka, batáta, cékla, stb, nyomon követhetõ itt a blogon is) és "ismeretlen" husikat (kacsa, mangalica, nyúl), és minõ örömmámor, dícsérte is õket! Hogy az õ szavaival éljek, Anya, ez tízpontos, vagyis az ízek harmonikája! Nem elírás, így mondta! :)
Végre :)
Visszatérve a répára: úgy gondoltam, miután megvettem neki 2 kilo biorépát, akkor kellene próbálkozni talán nem csak nyersen enni, csináljunk belõle levest. Mivel családunk krémleves rajongó, adott volt az ötlet: sárgarépa-krémleves - micsoda fantáziadús ötlet, dehát ez van, mi ezt szeretjük, nem kombinálunk túl semmit. Hogy jobban megmaradjanak és koncentrálódjanak az ízek, sütõben gondoltam sütni a répákat, majd fûszerezni, kicsit keleties ízvilággal, római köményen és gyömbéren gondolkodtam, kutatva korábbi olvasmányemlékeim között. Kicsit tartottam persze megint Mazsolám reakciójától, de szerencsére megint megtalálta az ételben az "ízek harmonikáját" :) Úgyhogy jó úton haladunk, úgy érzem...


Fûszeres répakrémleves

Hozzávalók 4 személyre:


  • 8 szál közepes sárgarépa (kb 750-800 g)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 tk római kömény
  • 1 cm-es gyömbérdarab
  • õrölt chilipaprika ízlés szerint
  • 1/2 dl olívaolaj
  • só, ízlés szerint
  • 1 l csirke vagy zöldségalaplé
  • 1/2 dl tejszín
  • ízlés szerint méz, kb 1-2 teáskanálnyi
  • Natúr kesudió, szárazon megpirítva

Elkészítés:

A sütõt elõmelegítjük 180 fokra. A répákat megtisztítjuk, hosszában negyedekbe, majd a negyedeket félbevágjuk. Egy hõálló tálba öntjük az olívaolajat, beleszórjuk a répákat, mellédobjuk a megtisztított fokhagymagerezdeket, megszórjuk õrölt római köménnyel, összeforgatjuk, majd bedobjuk a sütõbe, és fólia alatt puhára megsütjük.
A gyömbért megtisztítjuk, apróra feldaraboljuk, egy pici olívaolajon megfuttatjuk. Rádobjuk a fûszeres sült répát a fokhagymagerezdekkel együtt. Pár percig együtt sütjük õket, majd felöntjük az alaplével, megvárjuk míg felforr. Botmixerrel simára turmixoljuk, pici tejszínnel selymesítjük, összeforraljuk. Megkóstoljuk, ha szükséges, sózzuk, (a sóssága ugyebár az alaplé sósságától függ), kevés mézzel egyenlítjük ki az ízeket.
A kesudiót szárazon megpirítjuk, a levest tálaláskor ezzel szórjuk meg. Én elkövettem egy olyan mûveletet is az egyik kesudió adaggal, hogy a sült répából visszamaradt fûszeres olajban megforgattam, majd serpenyõben átsütöttem, finom fûszeres lett. :)

Jó étvágyat!




Folytats a blogon ... juliasutfoz.blogspot.com/2014/03/fusz...

sponsored links

Keres?s