Fûszeres rizspuding sült banánnal és passiógyümölccsel

2014-01-13

sponsored links


Tejpudingnak vagy muhallebi-nek is nevezhetjük, úgy talán ismertebb. A török konyha jellegzetes selymesen krémes pudingja ez. Nem más mint tej, cukor és keményítõ (rizsliszt) keveréke. Az egyszerû rizspudingot vaníliával és kardamommal fûszereztem. Feltétnek került rá passiógyümölcs és sült banán.
A passiógyümölcs már magában is igen különleges. Nem kell mellé sokat variálni, a legegyszerûbb desszertet is ünnepivé varázsolja. Kivételesen ez az a gyümölcs, amibõl a "fonnyadt, rücskös" darabokat érdemes megvenni, azok lesznek igazán érettek.


Hozzávalók (4 nagyobb, 6 kisebb adaghoz):
Puding:
800 ml zsíros tej
50 g (nád)cukor
2 szem kardamom õrölt magjai (vagy 2 csipet õrölt kardamom)
1 vaníliarúd kikapart magjai
70 g barna rizsliszt (ennek hiányában kukoricakeményítõ is megfelel, de nem lesz teljesen olyan az állaga, mintha rizsliszttel készülne)

Sült banán:
3 banán
2 púpozott ek. (nád)cukor
2 csapott ek. vaj

3 maracuja


150 ml tejet félreteszek. A többit forrni teszem, hozzáadom a cukrot és a fûszereket (õrölt kardamom, vaníliamagok és a vanília rúd is belemehet a fõzés végéig).
A rizslisztet a másfél deci tejben simára keverek, majd a forró cukros, fûszeres tejhez öntöm és alacsony lángon néhány perc alatt megfõzöm. Puding állagúnak kell lenni, kissé be kell sûrûsödnie. A vaníliarudat kiveszem, a pudingot poharakba öntöm és hagyom kihûlni.
A legtöbb muhallebi receptben ennél kicsit kevesebb rizsliszt a javasolt (50-60 g), de én szeretem ha amolyan grízpuding állagú, de azért mégsem áll meg a kanál benne, hanem krémes.
A banánokat hosszában kettévágom majd szeletelem és a vajon a cukorral serpenyõben megsütöm. Rákanalazom a kihûlt pudingra. A passiógyömölcsöket félbevágom és a magokat a pudingra kanalazom. Máris tálalom. 
*Ha nem tálaljuk azonnal, akkor a pudingot magában hûtõben tároljuk lefedve és csak tálaláskor kerüljenek rá a gyümölcsök.



Folytats a blogon ... www.colorsinthekitchen.com/2014/01/fu...

sponsored links

Keres?s