Fûszeres nyári szilvalekvár - boros szilva

2014-08-08

sponsored links


Szeretjük a rögtön eszegethetõ dzsemeket, lekvárokat. Ezért a télre eltevés elõtt, mellett szoktam készíteni meggy-, ribizli-, málna-, eperdzsemeket, barack és szilvalekvárt - az utóbbit a nyári szilvából. Aztán persze szeptemberben jön  télire a besztercei szilvából készült lekvár. 
A nyáriakból csak egy-két üveget készítek és reggelikhez vagy akár vacsorára - én nagyon szeretem kakaóval, vajas zsömlére kenve - finom, friss eledel. De ha olyan a kedvem, akkor többször is készítem, amíg kapható az a bizonyos gyümölcs amit éppen megkívánok.

Hozzávalók: 2 kis 2,5-3 dl-es üveghez

1 kg szilva, 1,5-2 dl vörösbor, 1 citrom, kevés cukor, vagy fruktóz, 1 csapott kk. fahéj, szegfõszeg

A szilvát megmostam, kimagoztam és minden szemet négyfelé vágtam. Beletettem egy lábosba ráöntöttem a bort, beleszórtam a cukrot - ez ízlés szerinti - a fûszereket és a reszelt citromhéjat, kevés levet is. Ezután elõször nagy lángon majd takarékon fõztem - gyakran kevergetve - amíg elfõtte a levét és sûrû lett. 
Készíthetjük dzsemes állagúra, akkor nem teszünk bele ennyi bort, és darabosabbra hagyjuk, nem is kell négyfelé vágni csak félbe. 
Ezt a fûszeres szilvát télen  aszalt szilvából is készítem sült libacomb mellé.

Folytats a blogon ... liviakonyhasarka.blogspot.com/2014/08...

sponsored links

Keres?s