Fûszeres kökény itóka (alkoholos)

2014-01-07

sponsored links



Még lehet találni kökényt, egy jó kirándulással összekötve szedhetünk kedvünkre.
A kökény az egyik legrégebbi gyümölcs, ugyanis magjára a kõkorszaki leletek között is rábukkantak.
(forrás: Likõrök, pálinkák, gyógyitalok/könyv)





A kökény virágja és termése is gyógynövény, az utóbbi kiváló erõsítõ-, és melegítõszer, 
élénkítõ hatása ismert.
A kökény gyógyhatásairól részletesen itt írtam:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/11/kokenylekvar-kokeny-gyogyhatasai.html


Sokan kérdezik, mit készítsenek belõle.
- Mindenek elõtt a kökénylekvárt ajánlom, nagyon finom :)
- Szárítsunk is valamennyit a teakeverékekbe, ehhez csak meg kell mosni   -lehet kimagozni, 
vagy egészben hagyni-   szétterítve megszárítani. 
Ilyenkor (is) könnyû dolgunk van, míg nyáron a csodás Nap áll rendelkezésünkre, 
most a kályha vagy radiátor melege mellett napok alatt gond nélkül megszáradnak,
 növényeink, gyümölcseink.
- Készítsünk frissen teát belõle, ugyanúgy, mint a csipkebogyóból, áztatással, hisz hasonlóan hõérzékeny.
 A gyümölcsöt ujjunkkal összenyomjuk, úgy áztatjuk be, akkor könnyebben/rövidebb
 idõ alatt tudnak kioldódni hatóanyagai.
- Természetesen nem csak lekvárt tudunk belõle fõzni, hanem eltehetjük befõttnek, zselének, öntetnek... Ezekhez recepttel most nem szolgálok, de kérdésre szívesen ötletelek :)
- A kökény hatóanyagait kivonhatjuk alkoholban, pl. rumban, vagy ginben,
 de a legjobb lenne ismert forrásból származó, jó, házi pálinka.
Ehhez a megmosott, leszárított gyümölcsöt az alkoholba áztatjuk és benne is hagyhatjuk.
Legalább egy hónapot ajánlott érlelni.
- A kökénybõl szokás pálinkát fõzni, ehhez a Férfiak jobban értenek, biztosan jól meg kell dolgozni érte.
- Készíthetünk belõle likõrt is, ehhez a fent említett könyvbõl ajánlok receptet.
1 kg fagyok után szedett kökényt, mossunk meg, hagyjuk megszáradni.
Forrásban lévõ vízbe öntsük bele A tüzet zárjuk el), majd hagyjuk egy éjszakán át ázni.
Reggelre a bogyók héja megreped.
Az így elõkészített bogyókat rétegezzük 1/2 kg kandiscukorral és újabb napig hagyjuk állni. 
A cukor e közben felolvad.  
Rakjuk egy 3 literes üvegbe, tegyünk bele a egész vaníliarudat kettévágva és egy rúd fahéjat. 
Öntsük fel 1,5 liter ginnel. 4-6 hét elteltével, amikor a likõr már szép 
kárminvörös, akkor le lehet szûrni.
- Ettõl egyszerûbben készítettem egy éve, amit most év végén bontottunk fel.





Mézes fûszeres kökényes rum
 

Hozzávalók
kökény 5 marék (nagyságától is függ)
fehér rum 500 ml
méz ~1 dl
fahéj 1 rúd
szegfûszeg 10-15 db




A tisztára mosott, leszárított  gyümölcsöt üvegbe pakoltam, hozzáadtam a fûszereket, 
majd rácsorgattam a mézet. Felöntöttem fehér rummal.
Mint korábban említettem, igen ritkán fogyasztunk alkoholt, most úgy alakult, 
hogy még én is megkóstoltam.
Kár lenne titkolni :) nagyon finom :)


...látni az üvegen, hogy igen régen nem érintette kéz...


Kökény ügyben is érdemes bekukkantani Erdõkóstoló-hoz és Ezmegaz-hoz.




 Szeretetrehangoltan a Facebookon <3


-------------------------------


A szappan, a kökényes szappan elkészült tavaly, el is fogyott, 
bejegyzés nem született róla a blogon...
Íme képek róla :)







Folytats a blogon ... szeretetrehangoltan.blogspot.com/2014...

sponsored links

Keres?s