Fûszeres fokhagymakrémleves

2014-01-07

sponsored links

Randi elõtt az igazán tuti. ;) Gyors, egyszerû, olcsó, finom. Jó kis leves ahhoz, hogy magunkhoz térjünk az ünnepek után. Ezt ettük a bundázott alma elõtt tegnap, de akkor már nem volt erõm az esti fényekkel kínlódni, eltettem egy adagot mára, reggeli után fényképeztem csak. Így mondjuk lemaradt a sajtos pirítós, azt képzeljétek hozzá pls. ;)

Elõkészítés: 10 perc

Fõzési idõ: 25 ? 30 perc

fuszeres fokhagymakremleves (1)



Hozzávalók (3 ? 4 fõre):

1 fej fokhagyma (ez most 14 gerezd volt)

1 közepes fej vöröshagyma

7 dl víz (vagy ha van zöldségleves vagy húsleves)

5 ? 6 szem egész bors vegyesen: fekete, zöld, fehér, piros

1 mk. koriandermag

1 csipet õrölt római kömény

2 tk. citromlé

1 ? 1,5 dl tejszín

1 ek. nádcukor

1 ek. liszt

1 kis maréknyi friss petrezselyemzöld



2 ek. olívaolaj

rozskenyér

olívaolaj + reszelt sajt

Megpucoltam a hagymákat. A vöröshagymát felkarikáztam, a fokhagymát felaprítottam. Egy kisebb fazekat felhevítettem, beleöntöttem az olajat, majd közepes lángon párolni kezdtem a vöröshagymát. Enyhén sóztam. Ügyeltem rá, hogy a hagyma ne süljön, csak párolódjon. Idõnként átkevertem.

Amíg a vöröshagyma puhult (kb. 15 perc), elkészítettem a fûszerkeveréket. A borsot és a koriandert száraz serpenyõben enyhén megpirítottam, majd megdaráltam. Hozzákevertem a csipetnyi római köményt is.

Amikor a vöröshagyma megpárolódott, megszórtam a nádcukorral, jól elkevertem. Beleszórtam a felaprított fokhagymát és mérsékelt tûzön (hogy a fokhagyma ne égjen meg) pároltam még 4 ? 5 percig. Ezalatt megmostam és felaprítottam a petrezselymet. Elõkészítettem a sajtos pirítóst is. A sütõt elõmelegítettem 215 fokra, légkeverésen. Egy tepsit kibéleltem sütõpapírral. A kenyérszeleteket meglocsoltam kevés olívaolajjal, megszórtam a reszelt sajttal és 6 ? 7 perc alatt megpirítottam.  A sütõben hagytam, hogy ne hûljön ki.

Amikor a fokhagyma is megpuhult, az egészet meghintettem a liszttel és a közepesnél kicsivel erõsebb lángon pirítottam, 1 ? 2 percig. Épp csak annyira, hogy a liszt kapjon egy kis színt. Felöntöttem a vízzel, hozzáadtam a petrezselyem 3/4-ét, és hagytam felforrni. Ezután fûszereztem a bors-koriander-római kömény keverékkel, sóztam, majd még egyszer felforraltam. Ekkor levettem a tûzrõl, bormixerrel simára turmixoltam. A tejszínt kikevertem néhány evõkanálnyi forró levessel, majd lassan a leveshez öntöttem. Belecsurgattam a citromlevet is. Jól elkevertem, kóstoltam és még 1 kicsit sóztam.

A sajtos pirítóssal ettük.

fuszeres fokhagymakremleves


Innen is szemezgethetsz




2IMG_6586 (853x1280)
Julia Child nyomában ? fûszeres paradicsom és pirítós


2csicsoka kremleves2 (1280x853)
Csicsóka krémleves


sult padlizsanos kuszkusz6
Sült padlizsános, fûszeres kuszkusz


osszesitett 3
Brokkoli fûszeres morzsával




Folytats a blogon ... rizsazzunk.cafeblog.hu/2014/01/07/fus...

sponsored links

Keres?s