Fõzzünk gyurmát

2014-02-01

sponsored links

Tegye fel a kezét az aki nem csinált gyerek korában só liszt gyurmát. Mi sokat csináltunk az óvodában, de nem szerettem kirázott tõle a hideg.
 
Ez is házilag készül ebben is van só, liszt és víz, de az állaga teljesen más lesz. Ruganyos jól formázható és ami számomra a legfontosabb, hogy nem ráz ki tõle a hideg. A többi alapanyag is könnyen és gyorsan beszerezhetõ, vagy akár van is otthon.
 
Ez a gyurma szerintem egy fõnyeremény, pár perc alatt megvan és a hûtõben jól záródó dobozban hosszú ideig friss marad. Zsombival nem színeztem még meg, hanem szimplán fehéren használtuk, de most ételfestékkel meg is színeztem.
GYURMA_DSC_15054.JPG
 
Lucával nem követtem el azt a hibát, hogy egy mûanyag kést is adtam a kezébe rögtön az elsõ találkozásnál, mert onnantól a gyurmázás arról szólt, hogy hogyan tudjuk minél apróbb darabokra szeletelni a gyurmát.  Érdekes volt figyelni, ahogy ismerkedik az anyaggal. Juj, juj felkiáltásokkal nyomkodta az ujját a gyurmába. Aztán kezdõdött a gyuszmákolás, lapítgatás és a kukac készítés.
 
GYURMA_DSC_14972.JPG
Hozzávalók:
 
- 3 dl forró víz
- 25 dkg liszt
- 5 dkg só
- 2 ek citrom sav
- 2 ek naprafogó olaj
 
- étel festék, de ez akár el is hagyható (egy fél kiskanálnyi) ? ha túl világos, akkor lehet még adni hozzá
 
 
Elkészítés:
 
1. Az egészet egy lábosba öntöm. Nem valami guszta és elég nehéz keverni. 
2. Felteszem fõni és addig kevergetem, amíg egynemû masszává áll össze. Ekkor kiteszem egy mûanyag felületre. (pl. IKEA-s mûanyag alátét) hagyom kicsit kihûlni, majd átgyúrom és készen is van. Jól zárodó dobozban nagyon sokáig használható
 
TIPP: Ha a végén adod hozzá az ételfestéket, akkor egsszerre akár több féle szint is elõállíthatsz.
 
GYURMA_DSC_14891.JPG
Az egész mennyiség kb.: 2/3 fagyis doboznyi lesz. 
Eszközök:
 
- mérleg
- lábos
- fakanál ( a fakanalat az ételfesték megfogja)

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... mazsakonyhaja.blog.hu/2014/02/01/fozz...

sponsored links

Keres?s