Fõtt kukorica

2014-07-23

sponsored links

A házi kiskertekben is elérkezett a fõzni való kukorica szüretének ideje:)
Igaz, hogy tovább kell várni, mire ehetünk fõtt kukoricát, de sok elõny szól mellette: tuti bio, annyira friss, hogy frissebb már nem is lehet és nem utolsó sorban olcsó.
Gyerekkoromban sem igen ettünk korábban fõtt kukoricát és szépen felnõttünk!:) Szerintem az én unokáim is szépen felnõnek, mint ahogy szüleik, a gyerekeim is, ha csak július közepe táján esznek elõször fõtt kukoricát. Az viszont olyan, de olyan lesz...!:)

Még most is magam elõtt látom, ahogy nagyanyám kicsit széthúzta a száron lévõ csõ végét a hajnál , hogy lássa, milyenek a szemek. Túlságosan tejesen nem szokta leszedni. Én is igyekeztem eltalálni az optimális idõt.

Van ez a kb. 8 literes fazekam, ebbe kényelmesen 15 csõ kukorica fér el. (Késõbb kevesebb:), de akkor kicsit nagyobbak lesznek a csövek.) A lehántott csuhéból, a láthatóan gyengékbõl a kukoricák alá is teszek jócskán, majd a kukoricákat is azzal fedem be. Kissé megsózom, annyi vizet engedek rá, amennyi ellepi, fedõvel letakarom és felteszem fõni. Forrás után kb. 20-25 perc alatt elkészül a kukorica. A szezon vége felé lehet, hogy kell neki 30-35 perc is, de tovább ne igen fõzzük, mert megkeményednek a szemek és akkor már csak sok idõ után puhulnak meg. Nem beszélve arról, hogy hosszú fõzési idõ alatt kilúgozódik az íze.
Ha a fagyasztóba is szeretnénk eltenni télire fõtt kukoricát, akkor ugyan így járjunk el, de ne fõzzük, csak 10-15 percig. Majd befejezzük a fõzést, amikor elõvesszük a fagyasztóból.

Ha megfõtt a kukorica, szedjük ki tányérra, várjuk meg, amíg ehetõre hûl. Sózhatjuk, tehetünk rá vajat is.
Ami nem fogy el, azt a fõzõvízben hagyjuk kihûlni, majd a csuhét kiszedve a hûtõben jobban eláll 2-3 napig.
Akkor is érdemes a leszedés után minél hamarabb megfõzni, ha nem azonnal fogy el, mert fõtten eltéve jobban megõrzi a minõségét, mint nyersen tárolva.


Folytats a blogon ... szolohegyimesekkonyhakmindennapok.blo...

sponsored links

Keres?s