Félbarna kenyér

2014-01-30

sponsored links

Azt mondtam: Új év, Új élet, Új kenyér ?? - nos akkor lássuk, miben is változtatunk 2014-tõl, de gyökeresen ám. Azt hiszem a hétköznapok több napból állnak, mint a vasár- és ünnepnapok, s csak elhatározás kérdése, hogy mikor mit is tegyünk az asztalra. A hétvége a fehérkenyéré. .........hogy miért? - mert akkor egy morzsáig elfogy egy egész kenyér (a mi gyerekeink imádják a kenyeret, abból is a fehéret, s addig, amíg nincs semmi bajuk tõle, hát egyék, amit szeretnek. A hétköznapokban pedig mi választjuk ki, hogy melyiket is szeretnénk fogyasztani. Most a félbarna kenyéren a sor. Nem szeretném egybõl leváltani a fehéret teljesen barnára. Szép fokozatosan haladunk -a különbözõ lisztek adagolásának emelésével- a barna kenyér felé.
 
 
Félbarna kenyér Pataki tálban
 Öregtészta
3 dl víz50 dkg BL 55-ös liszt1 csipet só1 ek olaj1 dkg élesztõ
Dagasztógép összekever. Kelesztõ tálban megkel, majd túlkel és visszaesik. (kb 12-16 óra)
Össz mennyiség 80 dkg. Ennek fele megy egy adag kenyértésztához, azaz 40 dkg.
Másnap a kenyérhez
azzal kezdjük, hogy a  Pataki tál tetejét belerakjuk hideg vízbe!!!!
Dagasztógépbe:
Elõzõ napi  öregtészta ( 40 dkg)
Víz                                                           3,3 dlTeljes kiõrlésû rozsliszt                          6 dkTeljes kiõrlésû tönköly búzaliszt           6 dkgGraham búzaliszt                                   8 dkgBL 55-ös finomliszt                              30 dkg                                                            2 dkgÉlesztõ                                                 1,5 dkgBurgonyapehely                                    1 evõkanálPuffasztott amaránt                              3 evõkanálBúzasikér                                               1 evõkanál
Összes hozzávalóból dagasztógépben pár perc alatt egy jó minõségû tészta készül. 3-4 csepp olajat öntünk a kelesztõ tálba, és ebbe rakjuk a megdagasztott tésztát. 60 percig kelesztjük, de a 20. percnél átmozgatjuk egy kicsit a tésztát. Finoman visszagyúrjuk az eredeti méretére.
A pataki tálat kibéleljük teflon fóliával. A megkelt tésztát megformázzuk, belerakjuk a patakiba. Kenyérkendõvel letakarjuk és 60 percig kelesztjük.
A tésztát három helyen bevágjuk, hideg vízzel lespricceljük (virágspriccelõ) és a hideg sütõbe berakjuk. 60 percig 250 fokon sütjük. Amikor kivettük a kisült kenyeret, lespricceljük hideg vízzel és rácsra tesszük kihûlni.

 
(Apró megjegyzés: ebbõl a kenyérbõl kifelejtettem az élesztõt, így mindösszesen az öregtésztában lévõ 1 dkg élesztõvel dolgozott, igaz, hogy egész éjjel hideg helyen volt. Tehát este megformázva kiraktam hidegre, és másnap reggel sütöttem ki.) Milyen lett volna, ha még élesztõ is kerül a tésztába? J


Folytats a blogon ... vikkokucko.blogspot.com/2014/01/felba...

sponsored links

Keres?s