Fánk, Anyukám receptje nyomán

2014-02-02

sponsored links



Ha február, akkor fánk. Ilyenkor hetente tudnék enni és bevallom elég sokszor kerül terítékre. A legjobban azt szeretem, amit Anyukám készít, ennek hiányában az általam sütöttel is beérem. Igaz ez sokszor nem lesz szalagos, hiába ugyanaz a recept... ez van, azonban az íze, állaga finom, így szeretem :) Megyek és most is sütök egy adaggal, a héten már másodjára.

Hozzávalók:
  • 600 ml langyos tej
  • 50 g élesztõ
  • 2 tojás sárgája
  • 2 evõkanál cukor
  • 1 evõkanál rum
  • 2 nagy csipet só
  • 2 evõkanál olaj
  • 900-1000 g liszt
  • 1000 ml olaj
  • porcukor, lekvár

Elkészítése:
1. A tej felébe belemorzsoljuk az élesztõt és hozzáadunk egy evõkanál cukrot. Hagyjuk pihenni 10 percig, ez idõ alatt az élesztõ beindul, és szépen felfut a tej tetejére. Ekkor beleöntjük a maradék  tejet egy nagy keverõtálba, hozzáadjuk az élesztõs tejet, a cukrot, a sót, a tojás sárgákat, az olajat, a rumot, majd szép lassan a lisztet. 
2. A liszttel óvatosan kell bánni, részletekben adagolva adjuk a folyadékhoz és annyit adjunk hozzá, amitõl nyúlós, de nem folyós tésztát kapunk. El kell válnia az edény falától, de a kezünkre rá kell ragadnia. Ha elértük ezt az állagot, akkor dagasszuk 10-15 percig, majd hagyjuk kelni egy-másfél órát. 
3. Ezt követõen a tésztát borítsuk vastagon lisztezett munkafelületre, a tetejét is lisztezzük be és óvatosan lapogassuk ki egy centi vastagra. Ha nagyon ragad gyúrjuk át óvatosan és csak néhány mozdulattal. 
4. A kinyújtott tésztából szaggassuk ki a fánkokat, helyezzük lisztezett felületre és fél órát hagyjuk pihenni. 5. Forrósítsunk fel egy liter olajat egy serpenyõben és a megkelt fánkok mindkét oldalát süssük benne arany barnára. 
6. Amikor az olajba helyezzük a fánkot, az ujjunkkal nyomjunk egy mélyedést a fánk tészta közepébe és elsõnek ez az oldal kerüljön az olajba.

Melegen, porcukrozva, lekvárral tálaljuk. 

Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/blogspot/PFvA...

sponsored links

Keres?s