Furazöldség kalauz: Rukola

2014-02-28

sponsored links


A februári furazöldség kalauzban a Kifõztük magazinban a rukola volt a téma. Szeretitek? 

A rukola, rukkola vagy borsmustár jellegzetes, kesernyés ízû leveles zöldség. Tapasztalataink szerint a tavaszi vetést hagyni kell felmagzani és az õsszel kibújó növények remekül áttelelnek akár kemény teleken is, ilyen enyhéken mint a mostani pedig gyakorlatilag egész télen át folyamatosan szedhetõ. A nagyáruházak polcain általában a nagy levelû változat magjait találjuk, de kis utána járással más változatokat (például tölgylevelû, édes) is beszerezhetünk. Cserépben és balkonládában is termeszthetõ, így akár a konyhaablakban is próbálkozhatunk a termesztésével.
Legjobban kora tavasszal vagy késõ õsszel csírázik, a nagy melegben és nagy hidegben leáll a fejlõdése. Gyorsan csírázik, a vetéstõl számított 3-4 héten belül már szedhetõ. Soha ne tövestül szedjük, mindig csak a zsenge leveleket tépjük le, de figyeljünk rá, hogy a növekedõ hajtásokat ne sértsük meg. Nagyon ellenálló növény, az öntözést meghálálja, de nem igényli. Ha hagyjuk a kertben felmagzani, akkor gyakorlatilag csak egyszer kell elvetnünk, utána folyamatosan gondoskodik az utánpótlásról.
Fiatal, zsenge leveleit salátaként fogyaszthatjuk, aki nem szereti az intenzív ízét, annak javasoljuk, hogy valami semleges salátával keverve fogyasszák.
Öregebb, húsosabb leveleit használjuk fõzéshez illetve sütéshez.
Virágait szintén fogyaszthatjuk saláta kiegészítéseként, az ízük nem annyira intenzív, mint a leveleké, ezért a növény ízével barátkozóknak is bátran ajánljuk.
A rukolának magas az A, C és K vitamin tartalma, valamint sok kalciumot és vasat is tartalmaz.

Folytats a blogon ... www.mandykertje.hu/2014/02/furazoldse...

sponsored links

Keres?s