Ftira - a m?ltai keny?r (1. pr?b?lkoz?s)

2023-10-06

sponsored links

Nem tal?ltam sehol igazi receptet, csak egy vide?t egy ausztr?l faszit?l. A vide? alatt van egy hozz?val?k list?ja, ezt vettem alapul, de els? pr?b?lkoz?sra nem 800 gramm lisztb?l csin?ltam, hanem 250 grammb?l. A vide? kommentjei k?z?tt viszont tal?ltam egyet, ahol a form?z?sra k?rdeznek r?, ugyanis ez az ausztr?l fick? egy hengert form?z a t?szt?b?l ?s ?j hajl?tja ?ssze karik?v?, a komment szerint pedig az eredeti m?ltai ftira t?szt?j?t hengergetik, g?mb?ly?tik, lap?tj?k ?s k?z?pen kilyukasztj?k. Ezt a kilyukaszt?s m?dszert v?lasztottam. 

Az eredeti recept szerint hozz?val?k:

  • 800 g liszt
  • 200 g biga - erre azt mutatta egy m?sik vide?ban, mintha kov?sz lenne, de azt ?rja, hogy az el?z? t?szt?b?l kell f?lretenni egy adagot a k?vetkez? keny?rhez. ?n csin?ltam egy keny?rlisztes kov?szt
  • 22 g s?
  • 7 g instant ?leszt?
  • 800 ml v?z
Hozz?val?k n?lam:
  • 250 g keny?rliszt
  • 250 g v?z
  • 50 g kov?sz
  • 5,5 g s?
  • k?r?mnyi m?ret? ?leszt? (nem instant) - elfelejtettem m?rni sajnos
Negyedelni akartam a hozz?val?kat, de l?tom, hogy a 800 grammnak a negyede nem 250 gramm. Sz?rny?, hogy m?r az oszt?s se megy...

Sz?val el?z? nap bekevertem a kov?szt, kb. 50 gramm kov?sz + 50 gramm v?z + 50 gramm keny?rliszt volt az ar?ny. M?snapra el?g j? ?llapotba ker?lt:


A hozz?val?kat egy t?lba m?rtem ?s kan?llal ?sszekevertem. J? nokedlit?szta s?r?s?g? volt:


Olajat nem ?rnak, de ?n az?rt kicsit beolajoztam a t?lat ?s a t?szt?t, ?s egy spatul?t is, hogy k?nnyebb legyen hajtogatni, ?s kb. f?l?r?nk?nt meghajtogattam a t?szt?t. A harmadikn?l m?r el?g j?l n?zett ki. 

Els? hajtogat?s ut?n:


Harmadik hajtogat?s ut?n:


Ekkor m?r j? k?s? este lett, letakarva betettem a h?t?be. M?snap reggel:


Kibor?tottam egy lisztezett deszk?ra ?s 3 egyenl? r?szre osztottam (kb. 190 grammos darabokra). Kicsit form?zgattam, hengergettem, de el?g neh?z volt, mert l?gy a t?szta. Abban a fent eml?tett kommentben van egy m?ltai vide?, ott kicsit pizzat?szt?bb ?llag? a t?szta, sz?pen tudj?k hengergetni. Sz?val valahogy form?zgattam, ?s kilyukasztottam ?ket, de folyton ?ssze akartak n?ni:


Azt?n a s?t?t el?meleg?tettem 250 fokra, egy tepsi vizet tettem az alj?ba, ?s ?gy g?z?s?tettem a s?t?t. A ftir?kat lespricceltem v?zzel ?s betoltam 15 percre. Majd 220 fokra vettem a h?fokot ?s ?jabb 10 percig s?t?ttem.


Amikor megs?ltek, kicsit megspricceltem ?ket ?s bent hagytam a kikapcsolt s?t?ben 5 percig. Ett?l picit felpuhult a h?juk, ?gyhogy ezt a l?p?st ki kell hagyni legk?zelebb.

Gyorsan felv?gtam, ?s megk?stoltam. H?t, m?g van hov? fejl?dni...


Az igazi m?ltai szendvicset ezut?n megkenik valamilyen paradicsomsz?szal, megsz?rj?k tonhallal,  szard?ni?val, kapribogy?val ?s olajbogy?val, friss paradicsommal ?s hagym?val vagy s?lt hagym?val beter?tik. Sal?ta is ker?l bele ?s nagyszem? bab (nem az a sz?jabab, amit m?r mutattam).


De mehet bele b?rmi, t?pett h?s (pulled pork), majon?z, j?gsal?ta, vagy par?zson s?t?tt fil?zett csirkecomb.



Napi cuki pedig egy m?ltai kakas a Kiabi (?ruh?z) parkol?j?ban, akivel tegnap tal?lkozott Micike:


M?lt?n b?rmikor b?rmi b?rhol felbukkanhat. F?leg cic?k, de gyakran kakasok is. Meg gy?kok. Meg hord?test? b?r?nyok.


H?t nem megmondtam? 


Folytats a blogon ... csincsilla.blogspot.com/2023/10/ftira...

sponsored links

Keres?s