Frissítõ kajszibarack szörp

2014-07-14

sponsored links

Nemcsak üdítõ frissítõ, hanem kiváló koktél alapanyag is lehet.
Sokan idegenkednek a sárga vagy kajszibarack szörptõl a magas rosttartalma miatt. Pedig az egyik legnagyobb C-vitamin forrás, és zamatos nyári frissítõ készíthetõ belõle.

IMG_7409


Általában akkor készítem amikor a lekvárt fõzöm be. A barackot cukorral (3 kg barack 50 dkg cukor) leöntöm, és egy órát állni hagyom. A levet amit ez alatt az idõ alatt ereszt, leveszem egy edénybe a többit felteszem a lángra, és elkezdem forralni, rotyogtatni. Én nem vagyok az órákig tartó befõzés híve, és így több vitamint is megtartok a lekvárban. A levet amit ereszt folyamatosan leveszem, és hozzáöntöm a többihez.
20 perc múlva a legtöbb levet leszûrtem, és a maradék barackot lekvárnak elkészítem. Ki-ki ahogy szereti és a 3:1-ben híve vagyok. Gyors egyszerû, kevés cukor.
A baracklevet kétszer szûröm, egyszer egy mûanyag szûrõn át, és egyszer egy sûrû szövésû hálón át.
Az így maradt tiszta szörphöz kb. 1l fõzök egy cukorszirupot. 1 l víz és 50 dkg cukor. Én nem teszem bele az ajánlott 1:1 arányú cukrot, mert nekünk az túl édes. Ez megint ízlés kérdése.
Ha kihûlt a szirup a barackléhez keverem, és üvegbe töltöm. Direkt nem írtam tartósítószert, mert 1-2 nap alatt elfogy és hûtõben addig biztosan eláll.
Ha valaki télire tenné el a legegyszerûbb, ha megveszi a szörp tartósító kis csomagot, amit már ugyanúgy lehet kapni mint a 3:1-bent.

1


Folytats a blogon ... vacsinalam.cafeblog.hu/2014/07/14/fri...

sponsored links

Keres?s