Francia sós lepény, avagy a quiche

2014-01-28

sponsored links

Isteni quiche-t sütöttem. Nem emlékszem, mikor ettünk utoljára, nagy hiba. Nagyon jó, nincs vele sok macera, és ezernyi módon variálható a tölteléke. Blogot kóstoltam (ezúttal Konyhalál Linda háziasszonykodásával), Juci blogját pörgette nekem a sorsolási bizottság. Rengeteg finomságot láttam nála, de végül a quiche mellett döntöttem. Nincs mese, én még mindig nem kívánom igazán az édeset a karácsonyi nagy zabálás után.

Gombás is, szalonnás is, tejszínes is. És persze szerecsendiós, amirõl a férj csak azt szokta mondani, hogy szereti, de fogjam már vissza kicsit a reszelõmet. Apróbb módosításokkal, de Juci receptjét követtem, és ez sült ki belõle. Köszi! ;)

Az anyukámat meg jól felveszem mindenes kisegítõnek, ugyanis õ tartotta és forgatta nekem a derítõvászonként funkcionáló hungarocell lemezt. Szép munka volt Anyukám. ;)

Elõkészítés: 5 perc a tésztának + 10 ? 12 perc a tölteléknek + kb. 20 perc a tészta pihentetéséhez

Sütési idõ: kb. 20 perc elõsütés + kb. 30 perc készre sütés

gombas_szalonnas_quiche (3)



Hozzávalók (24 centis formához):

a tésztához:

15 dkg liszt

12 dkg hideg vaj

2 ek. jéghideg víz

1 kk. só

kevés frissen reszelt szerecsendió ? elhagyható (ugye, hogy szerecsendió függõ vagyok? ;)

a töltelékhez:

1 szál póréhagyma

20 dkg füstölt húsos szalonna (én füstölt, nyers kolozsvárit vettem)

15 ? 20 dkg apró gomba (és most barna csiperkét vettem)

3 egész tojás

2 ek. krémes ricotta

2,5 dl tejszín

1 kisebb gerezd fokhagyma

1 ? 2 kk. só

bors

frissen reszelt szerecsendió (kb. fél diónyi)

Elõször összeállítottam a tésztát. A lisztet egy nagy keverõtálba mértem, majd hozzáadtam a felkockázott vajat és a sót. Az ujjbegyeimmel elmorzsoltam a vajat a sós liszttel, majd hozzáadtam a 2 ek. jéghideg vizet és gyors mozdulatokkal összegyúrtam. Gombócot formáztam belõle, majd folpackba csomagoltam és 20 ? 25 percre betettem a hûtõbe.

Amíg a tészta pihent, elkészítettem a tölteléket. A szalonnát apróra kockáztam, majd egy serpenyõben zsírjára sütöttem közepesnél kicsivel erõsebb lángon. Közben a póréhagymát megmostam (végével felfelé tartottam a víz alá, hogy a föld ne menjen be a rétegek közé, hanem szépen kifolyjon a vízzel együtt), hosszában félbevágtam, majd vékonyan felszeleteltem. Hozzáadtam a szalonnához és együtt sütöttem tovább. Közben nedves szivaccsal áttöröltem a gombákat, félbevágtam, majd kb. fél centi vastagon felszeleteltem õket. Amikor a szalonna kisült és a hagyma is szépen megdinsztelõdött, rádobtam a gombát is. 5 ? 6 perc alatt megpuhultak és kicsit meg is pirultak. Amikor a szalonnás gombás keverék megsült, elzártam alatta a lángot. Hagytam hûlni.

Ezen a ponton bekapcsoltam a sütõt, és elõmelegítettem 200 fokra, alsó felsõ üzemmódban.

Közben megpucoltam a fokhagymákat és felaprítottam. Egy nagy keverõtálban felvertem a tojást, hozzáadtam a ricottát és alaposan elkevertem. Hozzáöntöttem a tejszínt, beleszórtam a fokhagymát, sóztam, borsoztam, a frissen reszelt szerecsendióval fûszereztem. Ha úgy érzitek, elbír még egy kis sót, nyugodtan sózzátok, de érdemes észben tartani, hogy a szalonna meglehetõsen sós. A tölteléket félretettem, amíg elõsütöttem a tésztát.

A hideg tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vékonyan kinyújtottam, próbáltam viszonylag szabályos kört nyújtani. Ezután a nyújtófa segítségével a formába emeltem. Szépen elegyengettem benne, a felesleges, túllógó széleket pedig a nyújtófa segítségével levágtam. Csak áttoltam a nyújtófát a forma peremén. Sütõpapírt tettem rá, majd arra 2 ? 3 nagy maréknyi száraz babot. Ez segít abban, hogy a tészta ne púposodjon fel sütés közben. Az sem tragédia egyébként, ha mégis keletkeznek kis buborékok, az elõsütés után villával kilyukasztjuk és elegyengetjük. A tésztát 10 ? 12 percre betoltam a sütõbe. Ezután ? a sütõpapíros nehezék nélkül ? még 6 -7 percig sütöttem.

A szalonnás, póréhagymás, gombás keveréket egyenletesen elterítettem a tészta alján, majd óvatosan ráöntöttem a tejszínes tölteléket. A sütõ hõfokát 190 fokra mérsékeltem, visszatettem a formát és kb. 30 perc alatt készre sütöttem. Ezalatt a keverék megszilárdult, a tojás is átsült, de még kicsit remegõs marad az egész. Krémes, lágy, könnyû.

Rukkolával ettük. Nagyon, nagyon finom lett. Ez egy lehetséges verzió, a tészta és a töltelék is lehet más, én is ismerek jó pár tészta receptet, más arányokkal, tojással, tojás nélkül.

gombas_szalonnas_quiche (4)

gombas_szalonnas_quiche (6)



Innen is szemezgethettek





Almás lepény, ahogy a nagymamám (nem) csinálta



Francia epres lepény. Vagyis szamóca, tehát francia szamócás lepény?


meggyes szilvas lepeny
Meggyes lepény


pores keksajtos leveles lepenyek (853x1280)
Póréhagymás krémsajtos lepénykék




Folytats a blogon ... rizsazzunk.cafeblog.hu/2014/01/28/fra...

sponsored links

Keres?s