Francia káposzta

2014-02-03

sponsored links




1913-ban receptet így írta le Tutsek Anna a szakácskönyvében.

,, Három maréknyi savanyú káposztát egy evõkanálnyi zsíron befödve megpárolunk, közben néha fölkeverjük, hogy oda ne süljön. Másik lábosban negyedkiló rizst zsíron, majd kis vízzel föleresztve puhára párolunk.
Félkiló sertéshúst is puhára fõzünk és apróra összevagdalunk. Aztán egy lábas fenekét zsírral megkenjük és egy sor káposztát, majd egy sor rizst, erre egy réteg vagdalt húst teszünk, ezt tejföllel meglocsoljuk és ebben a sorrendben folytatjuk, míg a lábas megtelik. Félóráig a forró sütõben hagyjuk, aztán disznó-szeletet, kolbászt vagy oldalast rakunk rá és betálaljuk. "

A recept nagyon hasonlít a Szabolcsi rakott savanyú káposztára, nagyon sokszor készítem mivel a férjem Szabolcsi ezért nagyon gyorsan meg kellett tanulnom az elkészítését.
Nem is tudom miért nem került eddig fel a blogba ez a remek étel! . . hisz havonta készítem.
A Francia káposzta abban különbözik a Szabolcsitól hogy sorra rétegezi a hozzávalókat míg a Szabolcsiban a rizst a darált húsos pörköltöt és a tejfölt összekeverik, majd ezt rétegezik a savanyú káposztával és nincs hozzá tálalva  se kolbász se sült húsok, csak finom friss kenyér.

A receptet most a leírás szerint készítettem el, de a sült húsokat valahogy nem kívánta a szervezetem , ezért nem készültek el hozzá.
Így elkészítve is nagyon finom és ha van kedvetek akkor készítsétek el sült húsokkal együtt is:))

. . . és akkor nézzük hogyan is készítettem el 2014-ben a Francia káposztát :

Hozzávalók :
50 dkg fehérboros savanyú káposzta
1 evõkanál mangalica zsír a káposzta díszteléséhez
25 dkg rizs
1 evõkanál zsír a  rizs pirításához
50 dkg sertéscomb darálva
1 evõkanál zsír a darált hús pirításához
Félliter tejföl
Ízlés szerint só, õrölt-bors

Elkészítése :
A savanyú káposztát átmostam és jól ki csavartam a víztõl, majd 1 evõkanál olvasztott zsíron megdinszteltem.
A rizs megpirítottam zsíron és feleresztettem 8 deci forró vízzel és puhára fõztem, mind ezt én kuktában szoktam csinálni mert sokkal gyorsabb és nem kell utána töltögetni a vizet és 10  perc alatt el is készül.
A darált húst átpirítottam az olvasztott zsíron.
Elõvettem egy magasabb tepsit és kikentem nagyon kevés zsírral, majd erre került egy sor káposzta, erre egy sor rizs és erre a darált hús, tejföllel bõven lekentem.
Így rétegeztem míg el nem fogytak a hozzávalók, arra figyeljetek hogy a tetejére káposzta kerüljön.
Végül a maradék tejfölt a befejezett rakott káposztára kentem és elõmelegített sütõben ( nálam gáz 4 )
Készre sütöttem.
Nagyon finom próbáljátok ki bátran, friss kenyérrel a legfinomabb, de ha van hozzá kedvetek süssetek hozzá kolbászt sült húst, de  akkor is elvér hozzá egy szelet friss kenyér!

Jó étvágyat !

A recept forrása:  Tutsek Anna : Katóka szakácskönyve 1913.



Folytats a blogon ... bibimoni.blogspot.com/2014/02/francia...

sponsored links

Keres?s