Francia krémes

2014-05-04

sponsored links

Anyák napja van ma:) Mióta nekem is vannak gyerekeim, én is anyuka vagyok, még jobban szeretem ezt az ünnepet és büszke vagyok rá, hogy anya lehetek!
De nekem mégis az Anyukámról szól ez a nap, õ az ünnepelt. Minden nap próbálok kicsit visszaadni abból a sok szeretetbõl amit tõle kaptam és remélem még 100 évig kapok. Van, hogy sikerül, van hogy csak próbálkozom....
Hogy jön a képbe a krémes? Õ szereti én nem:) Ennyi. És csak izgulhatok, fog e neki ízleni:))

Hozzávalók:
A krémhez:
1 liter tej, 3 cs. vaníliás krémpor (Zlaty Klas 40g), 5 tojássárgája, 5 ek. cukor, 2 cs. vaníliás cukor
5 tojásfehérje, 5 ek. cukor, csipet só

Az alja és a teteje:
2x250g leveles tészta (készen vásárolt is lehet)

A tetejére:
500ml habtejszín, 50g porcukor

Érdekes lesz a recept, nem kell tõle megijedni! Elég biztosíték az, hogy a nagymegyeri cukrásziskola, ahol tanulok, a tanárnõ receptje!

A lapok kisütésével kezdjük. 
Lisztezett felületen kinyújtjuk a leveles tésztát, hogy a nagysága pár centivel túlnyúljon  a tepsi méretén, mert sülés közben összeugrik. Több helyen megszurkodjuk, hogy ne púposodjon, miközben sül.
10 perc állás után mehet is a sütõbe, 210 fokra, míg világos aranybarna nem lesz a színe.
Ugyanezt megismételjük a másik lappal is.
Ha kisültek, hagyjuk kihûlni.

Elkészítjük a krémet.
A hideg tejben elkeverjük a krémport, vaníliás cukrot, 5 ek. cukrot, a tojások sárgáját és feltesszük fõni.
Ezzel egyidõben a tojások fehérjét a cukor másik felével, csipet sóval kemény habbá verjük.
Mikor a krémünk már puding szerûen összeállt, forrón (!!!) belekeverjük a felvert fehérjét és egynemûsítjük.

Az alsó lapot ráhelyezzük egy tiszta tepsire, a széleket kiegyenesítjük, rásimítjuk a krémet.(Érdemes lenne fémkeretet használni, hogy biztos megtartsa a formáját, de ahogy láttam, szépen áll a krém).
A krém még meleg, ne tegyük be a hûtõbe, hagyjuk kamra hidegen kihûlni.

Ha teljesen kihûlt a krém, verjük kemény habbá a tejszínhabot és simítsuk egyenletesen a krém tetejére.
Mielõtt rátennénk a felsõ lapot, ugyanúgy méretre szabjuk az oldalait és felvágjuk kockákra. Vagyis akkorákra, amekkora szeletet vágunk majd. Így nem fog szétcsúszni a süteményünk, miközben szeleteljük. (Ha esetleg nagyon felpúposodna a lap sütés közben, vágjuk le a púpos részeket, egyenesítsük ki. Ha törne, puzzle-zzuk össze, a csoki alatt nem fog látszódni!)
A tetejét olvasztott csokival bevonjuk, fecskendezzük vagy egyszerûen megszórjuk porcukorral.

Ilyen gyors és elronthatatlan krémest még nem készítettem és nem elhanyagolható módon nagyon finom!


Folytats a blogon ... bakeann.blogspot.com/2014/05/francia-...

sponsored links

Keres?s