Francia feketeribizlis csokoládétorta

2013-10-05

sponsored links


Anyukám 50. születésnapjára szerettem volna valami különleges tortát készíteni. A fondantos formatorta és a franciás vonal között vacilláltam, végül õ döntött, hogy franciát szeretne. Régóta szemeztem ezzel a tortával, egy kedves cukrász iskolás barátnõm blogján találtam, egyébként Pierre Hermé recept, így biztos voltam benne, hogy isteni.
Kicsit alakítottam rajta, ez az én verzióm:

20cm-es tortaformához:


Áfonyás szirup
200ml víz
100g cukor 
120g feketeribizli
 Elõzõ este szirupot készítünk: A vizet a cukorral felforralom, hozzáadom a feketeribizlit, és egy éjszakára ázni hagyom benne.

Csokoládé ganache feketeribizlivel
 3 lap zselatin
220g feketeribizli
50ml víz
60 ml Cassis likõr
20g porcukor
7ml citromlé
188 g étcsokoládé
150g szobahõmérsékletû vaj

A lapzselatint vízbe beleáztatom. A vizet a likõrrel, porcukorral, a ribizlivel és a citromlével felforralom, majd összeturmixolom. A csokit gõz fölött felolvasztom. A csokit összekeverem a ribizlis krémmel, hozzákeverem a kinyomkodott zselatint, majd apránként hozzákeverem a vajat. Hagyom hûlni 1 órát.


Lisztmentes csokis piskóta
66g étcsokoládé
6 tojássárgája
4,5 tojásfehérje
180g porcukor

A sütõt elõmelegítem 170 C-ra. A csokoládét vízgõz felett felolvasztom, és langyosra hûtöm. A tojásfehérjét a cukor felével közepesen kemény habbá verem, majd félreteszem. A sárgáját is felverem a cukor másik felével, majd óvatosan összeforgatom a fehérjével. Hozzácsorgatom a csokit és beleforgatom. A kész tésztát sütõpapíros lemezre kenem kb. 1,5- 2cm vékonyra. Két tepsinyi tészta lesz, amibõl kijön 3 lap a 20cm-es formába. A sütõbe teszem, majd 25 perc alatt megsütöm az elsõ lapot, majd kiveszem, és megsütöm a másodikat is. Még langyosan körbevágom akkorára, hogy beleférjen a formába. Óvatosan kell vele dolgozni, mert mivel nincs benne liszt, könnyen törik.

Csokoládés tükörmáz
150g cukor
55g víz
55g kakaópor
106g tejszín 30%os
3 lap zselatin

A lapzselatint beáztatom hideg vízbe.
A vizet a cukorral és a kakaóval folyamatos keverés mellett felforralom. A tejszínt egy másik lábasban felmelegítem, majd keverés közben hozzácsurgatom a kakaós keverékhez, majd hozzáadom a kinyomkodott zselatint, és elkeverem. Folpackkal lefedem úgy, hogy érintkezzen a fólia a krémmel, majd hagyom kihûlni. Hûtõbe teszem másnapig.

Összeállítás:
A 20cm-es tortakarika alját lefedem folpackkal úgy, hogy az oldalára is felérjen kívül (ez azért kell, hogy ne folyjon ki alul a krém. A forma oldalát lekenem a krémmel vékonyan, majd leteszem az elsõ piskótát, rá a krém 1/3-át, és kevés szirupba áztatott ribizlit, rá a 2. piskótát, krémet+ribizlit, 3.piskótát, és végül krémet a tetejére egyenletesen.
Kívül is lefedem folpackkal, és mélyhûtõbe teszem egy éjszakára.

Díszítés:
A tükörmázat mikróban felmelegítem 40C-ra. Kiveszem a tortát a mélyhûtõbõl, leveszem a formát (ha nehezen jönne le, konyhai fáklyával kicsit meg lehet melegíteni az oldalát, és akkor lecsusszan róla a karika).  Egy emelvényre teszem (pl. egy tálkára), alá pedig egy tálcát rakok, majd leöntöm körbe a mázzal. Ez egy nehéz folyamat, mert utólag nem lehet javítani. Figyeljünk, hogy gyorsan dolgozzunk, és mindenhova folyjon le oldalt a krém. A tetejét egyszer (!) picit lehúzzuk spatulával egy irányba. A máz gyorsan köt, így ne érjünk hozzá máshol.

Én macaronokkal és arany csokidrazséval díszítettem.
Íme egy szelet belül:




Folytats a blogon ... muffinmuhely.blogspot.com/2013/10/fra...

sponsored links

Keres?s