Foszlós tejes kalács

2014-04-01

sponsored links

Rég készült nálunk kelt tészta, vágytunk már valami finom kalácsra. Bár még Húsvét picit odébb van, de körülöttem már olyan sokan készülnek rá, egy picit kedvet kaptam hozzá én is, ezért készítettem a kalácsra tojásfészkeket. A receptemben nem szerepel töltelék, de volt itthon egy csomag felhasználásra várakozó túróm, úgyhogy beletöltöttem azt is + még a három fonat közül az egyikbe mogyorókrém is került. Adtunk az élvezetnek, mert mennyei kalácsunk lett - ízletes puha tészta finom túrós-mogyorókrémes töltelékkel. El is tüntettük fél óra alatt az egészet. :) Süssétek meg Ti is az ünnepekre - töltelékkel vagy anélkül - szeretni fogjátok!

 




Hozzávalók a tésztához: 26 cm-es kapcsos tortaformához
- 50 dkg átszitált sima liszt
- 2 dkg friss élesztõ
- kb. 4 dl langyos tej
- 5 dkg puha vaj 
- 5 dkg kristálycukor
- 1 tojássárgája
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja (kezeletlen vagy bio citrom)

A töltelékhez:
- 25 dkg túró (nálam a szárazabb)
- 1 tojássárgája
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evõkanál frissen facsart citromlé
- 3 evõkanál kristálycukor
- 5 dkg mazsola

+ mogyorókrém

+ a tetejére 1 tojássárgája 1 evõkanál tejjel összekeverve

Az eredeti recept töltelék nélkül van, nyugodtan lehet úgy is készíteni. Valamint tortaforma helyett kalácsformába is süthetitek.






Elkészítés:
1. Az élesztõt 1 dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a maradék cukorral, a csipet sóval és a reszelt citromhéjjal, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a puha vajat, a felfuttatott élesztõt + még annyi langyos tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Bedagasztjuk, és letakarva duplájára kelesztjük.
2. A túrós töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük.
3. A tésztából 3 egyenlõ nagy gombócot és 3 egyenlõ pici gombócot formálunk.  A nagyobbakat egyenként kinyújtjuk vékonyra (kb. 3 mm vastagra) - keskeny, de hosszú téglalap alakúra. Két téglalapot egyenletesen megkenünk a túrós töltelékkel, a harmadik lapot pedig mogyorókrémmel. (úgy szoktam tölteni, hogy csak 2/3-ad részére teszek tölteléket, felcsavarásnál a felsõ 1/3 részét szabadon hagyom, így sütés közben a töltelék szinte ki sem folyik). Feltekerjük a töltelékes téglalapokat, mint a bejglit (alsó részüket + a két végét összenyomkodjuk, hogy biztosan ne folyjon ki a töltelék) és a 3 hosszú rudat összefonjuk. A fonatból koszorút formázunk, beletesszük a kivajazott/lisztezett tortaformába. 
4. A három kis gombócból fészkeket készítünk, melybe kis mélyedést csinálunk, ebbe teszünk alufólia gombócokat, majd a fészkeket a kalácskoszorúra helyezzük. Kelesztjük még a tésztát kb. 20 percig - addig elõmelegítjük a sütõt kb. 100 fokra. Lekenjük a tetejét a tojássárgás tejjel.
5. Majd 180 fokos légkeveréses sütõben aranybarnára sütjük. Ha szépen sül a teteje, a sütési idõ felénél betakarjuk alufóliával és így sütjük tovább. (Nálam 40 percig sült, de ez csak tájékoztató jellegû.)



" A hagyományõrzõ dagasztás fortélyai: 
A Jászságban a háziasszonyok úgy dagasztották régen a kalácsot, hogy 3-4 szem búzát beledagasztottak - akkor volt kész a dagasztás, amikor a búzaszemek kiperegtek a tésztából. A kislányoknak 9 éves korukra már tudniuk kellett dagasztani. Édesanyjuk a liszt közé keverte a búzaszemeket, és ha a leányzó ki tudta pattogtatni a szemeket dagasztás közben, akkor felnõttnek nyilvánították, azaz olyan lánynak, aki már legény után nézhet." :)
                                                                    Részlet Lévai Anita Péksütemények és  házikenyerek c. könyvébõl


Jó étvágyat!

Folytats a blogon ... gabicsek.blogspot.com/2014/04/foszlos...

sponsored links

Keres?s