Forradalmi sajtos rúd

2014-04-18

sponsored links

IMG_9056

A következõ süteményt is a ?szükség? szülte. Gondoltam a lenmagliszt kerüljön sós, hagyományos süteménybe, így készültek ezek a sajtos rudak.

Erre szintén igaz, hogy nem tartalmaz sikért, így a liszt bizonyos része helyettesíthetõ csak lenmagõrleménnyel.

De pont elég így, hidd el. És erre is igaz, hogy még finomabb ebben a formában, mint hagyományosan, õrlemény nélkül. Abszolút mûködik és nem szárad ki másnapra sem.

IMG_9057

Annyi észrevételem volt a tészta gyúrása során, hogy (valószínûleg a lenmagõrleménytõl) sokkal masszívabb, robosztusabb volt a tésztája az egésznek. Elõször féltem is tõle, hogy ebbõl a kemény tésztából majd nem lesz finom puha sütikém, de szerencsére tévedtem. :)

Magyarán, nem olyan volt a tészta állaga, mint megszoktam az ilyen finomságoknál. Sõt, ránézésre olyan lett a tészta, mintha korpával készíteném. :)

2-3 nagy tepsihez:

40 dkg finomliszt

15 dkg lenmagõrlemény (Batha-Porta)

10 dkg reszelt trappista sajt

25 dkg zsír vagy margarin (jelenleg az utóbbi)

2 csapott teáskanál só

3 db tojássárgája

2 kis poharas tejföl (280 gr)



Tetejére:

1 db tojásfehérje

15 dkg reszelt trappista sajt

lenmag

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk, belegyúrjuk a sajtot és a magõrleményt is, majd a három tojás sárgáját, végül a két pohár tejfölt.

Ha nagyon ragadna, lisztezzünk rá picit.

IMG_9039

Sima tésztává gyúrjuk (dolgozhatunk robotgéppel, de kézzel is nyugodtan.

IMG_9040

IMG_9041

Kinyújtjuk enyhén lisztezett felületen kb. 4-5 mm vastagságúra.

IMG_9042

Hogy szebben és könnyebben tudjunk dolgozni vele, levágjuk a széleket, hogy egy téglalapot kapjunk. A levágott részeket ezután újra össze fogjuk gyúrni és ugyanígy feldolgozzuk az utolsó szemig.

IMG_9043

Tetejét tojásfehérjével megkenjük, reszelt sajttal és lenmaggal szórjuk.

IMG_9044

Majd egy éles késsel vagy derelyevágóval kívánt nagyságúra (de semmiképpen  túl vékonyra) szeleteljük a tésztát.

IMG_9045

Sütõpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk õket, majd 200 fokra elõmelegített sütõben kb. 20-25 perc alatt szép barnára sütjük õket.

IMG_9046

IMG_9048

A sütõbõl kivéve hagyjuk kihûlni õket, majd egymásra halmozva tálaljuk.

Bezacskózva megõrzi frissességét!

IMG_9049

IMG_9050

IMG_9051

IMG_9052

A kész rudacskák nem csak csábítóan néznek ki, nagyon finomak is!

IMG_9053

IMG_9054

IMG_9055

Szerintem?.süssétek meg! :D

Ha tetszett, amit láttál, kövess a Facebookon is! :)

facer


Folytats a blogon ... nassolonaplopo.cafeblog.hu/2014/04/18...

sponsored links

Keres?s