Forgácsfánk
sponsored links
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 3 tojás sárgája, 1 evõkanál tejföl, 1 evõkanál gyümölcspálinka, 1 teáskanál rum eszencia, 1 citrom reszelt héja, 5 dl olaj, 10 dkg porcukor.
Elkészítése:
1. A kimért lisztet gyúródeszkára tesszük, közepébe mélyedést csinálunk és beletesszük a tojássárgákat, a pálinkát, a rum eszenciát, a sót és a reszelt citromhéjat.
2. Hozzáadjuk a tejfölt, elõbb egy villával összekavarjuk, majd kézzel összegyúrjuk. Ha szükséges, még egy kevés tejfölt vagy lisztet adunk hozzá, míg egy rugalmas állagú tésztát kapunk.
3. A tésztát letakarjuk és 30 percig pihenni hagyjuk.
4. Megszórjuk liszttel és 1-2 mm vastagságú lappá nyújtjuk.
5. A lapot derelyevágóval 2 cm széles csíkokra vágjuk, középen a csíkokat elvágjuk.
6. A tésztacsíkokból hurkot kötünk, de nem szorítjuk meg.
7. Közepesen forró olajban világosra sütjük. Vigyázat, mert nagyon hamar sül!
8. Szûrõben lecsöpögtetjük, majd még melegen porcukorba hempergetjük.
Megjegyzés: A pálinka azért szükséges, hogy ne szívja magába az olajat, nem mellesleg, kissé hólyagos is lesz a fánk tõle. Nem kell félni, a megsült fánkon nem érzik az íze.