Fokhagymás sült tarja hagymás törtburgonyával, párolt lilakáposztával

2014-01-30

sponsored links














Recept nem is nagyon kell, hisz húst sütni és krumplit fõzni mindenki tud, nagy varázslatok nincsenek ennek az ételnek az elkészítésében. Inkább csak ötletadásnak szánom. Igazán laktató, férfigyomorba való étek. Nekünk az egyik kedvenc téli fogásunk, gyakran készül többféle módon. Sajnos egyáltalán nem illeszthetõ be a diétás étrendbe, de hát télen, a hideg ellen néha kellenek a plusz kalóriák is. Van amikor karajból készítem, úgy light-osabb egy kicsit, de akkor a hús is szárazabb. Tarjából omlósabb, szaftosabb, ízesebb a végeredmény. Csak arra kell nagyon vigyázni, hogy a húst a kellõ pillanatban vegyük ki a sütõbõl, ne száradjon ki, mert akkor ehetetlen "cipõtalp" lesz a végeredmény. Én most a legegyszerûbben, fokhagymásan készítettem el, de van amikor a húst gazdagon befûszerezem, esetleg elõtte nap bepácolom és úgy sütöm meg. A párolt káposztát is lehet variálni, almával, aszalt szilvával vagy egy kis vörösborral megbolondítani.


Elkészítési idõ: 60 perc

Hozzávalók:


1 kg tarja (nálam csontos)
6-8 gerezd fokhagyma
zsír 
frissen õrölt bors


hagymás tört burgonya:

1 kg burgonya
1 nagy vöröshagyma
zsír

párolt lilakáposzta:

1 kg lilakáposzta
1 vöröshagyma
zsír
cukor
(balzsam)ecet



Elkészítése:



1.  A tarját szeletekre vágjuk, enyhén kiklopfoljuk, inas részeket átvágjuk, hogy süléskor a hús ne ugorjon össze. Mindkét oldalát sózzuk borsozzuk.
2.  A hússzeleteket tepsibe tesszük, kevés zsírt adunk hozzá, aláöntünk 1 dl vizet, a fokhagymagerezdeket hozzádobjuk. Fóliával letakarva sütõbe tesszük.
3.   Fél óra múlva a megpuhult fokhagymagerezdeket egy kanálhát segítségével elkenjük a hússzeletek mindkét oldalán, a tepsit lefóliázva visszatoljuk a sütõbe.
4.  Amikor a hús megpuhult a fóliát levesszük, a hússzeleteket pirosra sütjük.
5.  Közben elkészítjük a hagymás törtburgonyát: a meghámozott, felkockázott burgonyát enyhén sós vízben puhára fõzzük, leszûrjük. Egy másik edényben kevés zsiradékon megpuhítjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a fõtt burgonyát, burgonyatörõvel összenyomkodjuk, összekeverjük, ha kell még sózzuk.
6.  A párolt lilakáposztához leszedjük a káposzta külsõ, sérült leveleit, negyedeljük, torzsáját  kivágjuk, vékony laskákra felaprítjuk. Egy edényben zsírt hevítünk, kevés cukrot karamellizálunk rajta, rátesszük a felkockázott vöröshagymát, megpároljuk, beleforgatjuk a lilakáposztát, sóval, köménnyel fûszerezzük, kevés vízzel, fedõ alatt roppanós-puhára pároljuk. Ha szükséges a vizet menet közben pótoljuk Az ecetet csak a vége felé adjuk hozzá, átkeverjük.









AZ OTTHON ÍZEI







Folytats a blogon ... azotthonizei.blogspot.com/2014/01/fok...

sponsored links

Keres?s