Fokhagymás sült patiszon quinoiával

2014-07-23

sponsored links

quinoa fokhagymas patiszonnal.jpg

Tavaly odáig voltam a fokhagymás cukkiniért. Kaptunk egy csomó csillagtököt, így most az következett kipróbálásra. A recept jóformán ebben az egy tételben változott, no meg barna rizs/tészta helyett quinoa került köretként a tányérra. Így végképp gluténmenetes lett. Maga a quinoa meglehetõsen érdekes a számomra, ugyanis nem gabonaféle, mint a köles, hanem a céklafélék családjába tartozik. Szuperélelmiszer kategóriába tartozik. (Az ára is ennek megfelelõen "super high" tud lenni.) Kimagasló fehérjetartalma van, kalóriaszegény, alacsony glikémiás indexe van és komplex szénhidrát. Ezek alapján nagyszerû fogyókúrás étel. Az inkáknál különben a magok anyjának, szent növénynek tekintették.

A recept:

Hozzávalók:

? 20 dkg quinoa

? víz

? 1 fej fokhagyma

2-3 csillagtök

? jénai tál

kókuszzsír

? só

 

Elkészítés:

A quinoát alapos hideg vízben történõ mosás után megfõzzük. (Ha nem alaposan mossuk meg, kesernyésebb íze lehet.) Közben a csillagtököket meghámozzuk és uborkareszelõn lereszeljük, megsózzuk, átforgatjuk. A fokhagymákat felaprítjuk, a jénai tálat kikenjük kókuszzsírral. A csillagtök rövid idõn belül levet ereszt. Úgy tesszük a jénai tálba a tököt, hogy a leve már ne kerüljön bele (így is még kicsit engedhet). Megszórjuk a sok-sok fokhagymával. Átkeverjük. Lefedjük a jénai tál tetejével és sütõben 15-20 percig fedõ alatt sütjük, majd fedõ nélkül még úgy 5-10 percig.

Tálalásnál a quinoa tetejére halmozzuk a fokhagymás csillagtököt. A tetejét megszórhatjuk kaporral, de ez el is maradhat.

 

  • egészséges, finom quinoa
  • fokhagymás csillagtökkel (patiszonnal)

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... vegalife.blog.hu/2014/07/23/fokhagyma...

sponsored links

Keres?s