Fokhagymás sertéssült ceruzababbal.....

2014-01-30

sponsored links




Szeretem ezeket az egyszerû sülteket, nagyon fokhagymásan, sok zsírban sütve, párolt ceruzababbal és rizskörettel, amit szintén bõven, a szottyosodásig locsolok a szafttal.
Gondolom nem nagyon kell ecsetelnem, hogy mennyire finom.

Bármilyen sertésféle jó, elsõsorban a tarja, az oldalas, a lapocka, de jó a comb is szeletelve,
sózva, borsozva,
a húst mindig szeletelve, darabolva teszem tepsibe, soha nem sütöm egyben, így garantáltan könnyebben átpuhul, átsül és minden szelet ízesebb lesz, mint az egyben sütésnél, amikor is annak a belseje átpuhul ugyan, de nem sül és nem jutnak el odáig a finom ízek sem, szeletelés után szárazabb és ízetlenebb.
Az én ízlésem szerint legalábbis.
2 fej fokhagyma gerezdekre bontva és a hús szeletek közé, mellé téve
3-4 ek. jóféle házizsír rákanalazva, no meg 1 dl víz aláöntve
Fóliával lefedem a tepsit és mehet a 180 fokos sütõbe jó 1 óra párolásra, majd fóliát levéve, hõfokot 200-ra felnyomva, pirításra.
A színén látszik mikor jó, de 15-20 percnél tovább semmi esetre se pirítom tovább, mert kiszárad.

Rizsköret kétféle párolási módja
Közben megfõzöm a rizst, amit lehet úgyis, mint a tésztákat, bõ forró és sós vízben puhára fõzni, leszûrni és egy tálban összeforgatni a sült húszsírral, meghinteni petrezselyemzölddel, Ázsiában csak így fõzik, vagy
minimális zsiradékon átpirítva, felöntve dupla mennyiségû folyadékkal, sózva, borsozva, petrezselymezve,  ilyenkor 5-8 percig forralom, majd elzárom, tiszta konyharuhával letakarom és hagyom, hogy saját gõzében puhulva minden folyadékot magába szívjon.
Tálalás elõtt egy villával fellazítom, hogy pergõs szemeket kapjak.
Ennél a második fõzési módnál szoktam a zöldborsót hozzáadni, amikor a fûszereket, akár frissen, akár fagyottan és a végére kész a Rizibizi.

Zöldségköret - jelen esetben - Ceruzabab
Bármilyen zöldségköretet készíthetünk mellé, mexikóit, sárgarépát, brokkolit, karfiolt, kukoricát, ceruzababot, vagy akár vegyesen, mindegyiket úgy készítem, hogy egy nagy serpenyõben minimum 5 dkg vajat olvasztok, de inkább többet és ráborítom jelen esetben a fagyott babot, lefedem és idõnként átforgatva, saját gõzében roppanósra párolom. 10 perc alatt mindegyik készen van.
A sárgarépánál elõbb egy-két ek. cukrot karamellizálok, majd ezután megy rá a vaj és a répa, a többi ugyanaz, rendkívül finom köret.
Mindegyiket párolás közben megszórhatjuk petrezselyemzölddel, csak jót tesz nekik.


... na és itt a finom zsír, hát ezért szeretem sok zsírban sütni a húsokat, mert utána leszûrve, kifagyasztva, tele finom fokhagymagerezddel, puha kenyérre kenve, sok sós hagymakarikával vagy hegyes erõs paprikával, vagy ecetes almapaprikával, de almával is szoktam enni, sõt kovászos uborkával is valami fenséges reggeli és vacsora, fõleg ilyen hideg, téli napokon, megjegyzem a nyáriakon is.
Nagyon szeretjük és rendszeresen esszük is évszaktól függetlenül.







Folytats a blogon ... zsanuaria.blogspot.com/2014/01/fokhag...

sponsored links

Keres?s