Focaccia olívával, bazsalikommal és rozmaringgal

2014-05-08

sponsored links

Hétvégén vacsira már nem volt nagy kedvem bonyolultabb vacsorába fogni, meg valljuk be vasárnap elég szomorú, borongós idõ volt, így nem is volt baj, hogy be kellett kapcsolni a sütõt. Focaccia-t soha nem sütöttem még, igazából kenyér tésztához hasonló alapanyagokból van, aminek a tetejére fantáziára bízva lehet pakolgatni a fûszereket, olívát, paradicsomot, szõlõt és még sok félét láttam, úgyhogy tényleg bõven lehet variálni. Az erkélyünkön van friss rozmaring és bazsalikom illetve számos másfajta fûszernövény, de most ezeket választottam feltétnek illetve fekete olívát.








Focaccia olívával, bazsalikommal és rozmaringgal
Hozzávalók:
100 g tk. tönköly búzaliszt
100 g teljes kiõrlésû liszt
3 g instant élesztõ (vagy 12 g friss)
4 g cukor
4 g só
10 ml extra szûz olívaolaj
150 ml víz

Tetejére:
extra szûz olívaolaj
rozmaring, bazsalikom, fekete olíva

Elkészítés:
Mérjük ki egy tálba a liszteket, adjuk hozzá az instant élesztõt, a cukrot, a sót és a víz felét. Kezdjük el összedolgozni a tésztát úgy, hogy folyamatosan pótoljuk folyadékkal, majd 5-6 perc után adjuk hozzá az olívaolajat és jól dagasszuk ki a tésztát. Kelesztõ tálba hagyjuk 1,5 órát kelni. Ezután óvatosan gyúrjuk át és nyújtsuk 20cm x 20cm-es négyzet alakúra vagy tetszõleges formára. Nekem van egy ekkora tepsim, amihez pont megfelelõ ez az adag tészta. Kenjük ki olajjal vagy béleljük ki sütõpapírral. Helyezzük bele a tésztát és pihentessük 30 percig.
Melegítsük elõ a sütõt 220°C-ra.
A tésztába az ujjunkkal egymás mellé és alá csináljunk mélyedéseket, amibe szurkáljuk bele a fûszereket és az olívát, majd locsoljuk meg az egész tésztát olívaolajjal.
Tegyük a sütõbe 20-25 percre.








Folytats a blogon ... koskacukor.blogspot.com/2014/05/focac...

sponsored links

Keres?s