Focaccia burger

2014-02-16

sponsored links

SĂ©tatĂ©ri keverĂ©k kaja: kĂ©t Ă©tel keresztezĂ©sĂ©bĂ”l ez szĂŒletett meg. A River Cottage burger hĂșspogĂĄcsĂĄja (nĂ©mi vĂĄltoztatĂĄssal) Ă©s a fociacca jĂłl összebarĂĄtkoztak. Tuti lett. Igaz, a fĂ©l napom rĂĄment erre a kis hambi törtĂ©netre, Ă©s mintegy hĂĄrom Ă©s fĂ©l perc alatt tĂ»nt el minden. ;)

Ezek a focaccia burgerek a 61. VKF! jĂĄtĂ©kra kĂ©szĂŒltek. EzĂșton is köszi a fordulĂł hĂĄziasszonyĂĄnak, Katucinak, a kegyelemet, hogy 1 nap csĂșszĂĄsszal is a ringben maradhattam. ;)

fociacca_burger (2)



HozzĂĄvalĂłk:



a focaccia-hoz:

10 g szåraz élesztÔ (måsfél csomag)

10 g méz

2 dl-nél kicsit több langyos víz

2 dl sör (langyos)

660 g finomliszt

15 g sĂł

3 gerezd fokhagyma

2 ek olĂ­vaolaj

2 kk citromlé

csipet sĂł Ă©s bors



a hĂșspogĂĄcsĂĄhoz:

1 kg darĂĄlt marhahĂșs (ebbĂ”l a mennyisĂ©gbĂ”l nekem 12 db jött ki)

1 gerezd fokhagyma

1 kis fej vöröshagyma

1 tk. egész római kömény

1 tk. koriandermag

1 tk. egész fekete bors

fĂ©l rĂșd fahĂ©j darabokra törve

4 ? 5 ek. mustĂĄr

4 ek. worcestershire szĂłsz

3 tk. pirospaprika

2 ? 3 tk. sĂł



a fûszeres joghurthoz:

200 g natĂșr joghurt

1 gerezd fokhagyma

1 csipet sĂł



tĂĄlalĂĄshoz:

salĂĄtalevelek

néhåny szelet uborka

lilahagyma vékony szeletekre vågva

a fûszeres joghurt

opcionĂĄlis: valamilyen finom olasz sajt

A hĂșssal kezdtem. SzĂĄraz serpenyĂ”ben illatosra pirĂ­tottam a fĂ»szereket: a rĂłmai kömĂ©nyt, koriandert, borsot Ă©s fahĂ©jat, majd mozsĂĄrban megĂ”röltem. Az egĂ©szet a hĂșshoz adtam, beletettem a paprikĂĄt, a zĂșzott fokhagymĂĄt, az aprĂ­tĂłban pĂ©pesĂ­tett vöröshagymĂĄt Ă©s a sĂłt. Tettem bele mustĂĄrt Ă©s worcestershire szĂłszt is. Az egĂ©szet kĂ©zzel összegyĂșrtam, Ă©s a hĂ»tĂ”ben ĂĄllni hagytam bĂ” 1 ĂłrĂĄn ĂĄt. ElkĂ©szĂ­tettem a fĂ»szeres joghurtot: a joghurthoz adtam a zĂșzott fokhagymĂĄt, a sĂłt, a borsot Ă©s egy kevĂ©s citromlevet. Alaposan elkevertem.

AmĂ­g a hĂșs pihent, összeĂĄllĂ­tottam a focaccia ?bucikat? is. A sört a mĂ©zzel egyĂŒtt meglangyosĂ­tottam Ă©s beleszĂłrtam az Ă©lesztĂ”t, ami nagyjĂĄbĂłl 8 ? 10 perc alatt felfutott. Közben aprĂłra vĂĄgtam a fokhagymĂĄt, kis tĂĄlkĂĄba tettem, råöntöttem az olĂ­vaolajat, a citromlevet, kissĂ© sĂłztam, borsoztam. Állni hagytam.

Nagy tĂĄlba mĂ©rtem a lisztet Ă©s a sĂłt, majd a közepĂ©be mĂ©lyedĂ©st csinĂĄltam, amibe beleöntöttem az Ă©lesztĂ”s mĂ©zes sört. Kicsit összekevertem, az ujjaimmal. Ekkor hozzĂĄadtam a langyos vizet Ă©s jĂł alaposan összekevertem. Egy nedves, ragadĂłs massza lesz a vĂ©geredmĂ©ny. A tĂĄlban kezdtem dagasztani, majd amikor mĂĄr nem ragadt a kezeimhez, a pulton folytattam tovĂĄbb. Kb. 8 ? 10 percig dagasztottam. Amikor szĂ©pen összeĂĄllt a tĂ©szta, gombĂłcot formĂĄztam belĂ”le, visszatettem a tĂĄlba, kevĂ©s liszttel meghintettem, kĂ©ssel megkarcoltam a tetejĂ©t Ă©s meleg helyen, letakarva hagytam a duplĂĄjĂĄra kelni. Ez nagyjĂĄbĂłl fĂ©l Ăłra volt. EgyĂ©bkĂ©nt a sĂŒtĂ”t szoktam kelesztĂ©sre hasznĂĄlni. Az olvasztĂł fokozaton, 30-35 fokra ĂĄllĂ­tva elĂ”melegĂ­tem, majd elzĂĄrom Ă©s tĂĄlastĂłl, letakarva beteszem a tĂ©sztĂĄt.

A hĂșst kivettem a hĂ»tĂ”bĂ”l. TenyĂ©rnyi pogĂĄcsĂĄkat formĂĄztam belĂ”le, tenyĂ©rrel kb. ujjnyi vastagra lapĂ­tottam, Ă©s egy tĂĄlcĂĄra tĂ©ve hagytam pihenni szobahĂ”mĂ©rsĂ©kleten.

MiutĂĄn a tĂ©szta gyönyörĂ»en megkelt Ă©s a duplĂĄjĂĄra dagadt, finoman ĂĄtgyĂșrtam, majd teniszlabdĂĄnyi gombĂłcokat csĂ­ptem belĂ”le. A gombĂłcokat 1.5 ? 2 cm vastagra nyĂșjtottam. VĂ©konyan meglisztezett tepsire tettem Ă”ket. TĂ­z ujjammal megdöfködtem a korongokat. A tetejĂŒket megkentem a korĂĄbban összeĂĄllĂ­tott fokhagymĂĄs olĂ­vaolajas keverĂ©kkel. Így hagytam mĂ©g 35-40 percig kelni.

AmĂ­g a focaccia Ășjra megkelt, kevĂ©s olĂ­vaolajon, a közepesnĂ©l kicsivel erĂ”sebb lĂĄngon aranybarnĂĄra sĂŒtöttem a hĂșspogĂĄcsĂĄkat. Letakarva fĂ©lretettem.

Az ĂșjrakelesztĂ©s vĂ©ge elĂ”tt kb. 10 perccel bekapcsoltam a sĂŒtĂ”t 230 fokra. A bucikat 15 percig sĂŒtöttem az elĂ”melegĂ­tett sĂŒtĂ”ben.

A focaccia bucikat kettĂ©vĂĄgtam Ă©s szĂ©pen belerĂ©tegeztem mindent, a joghurtot is rĂĄcsorgattam, Ă©s bizony a hĂșspogĂĄcsĂĄk sĂŒtĂ©sĂ©bĂ”l visszamaradt szafttal is meglocsoltam az egĂ©szet. Minden cseppje kincs volt.


fociacca_burger

Innen is szemezgethettek





Hugh Fearnley-Whittingstall burgere



FokhagymĂĄs bazsalikomos focaccia


fuszeres fokhagymakremleves
Fûszeres fokhagymakrémleves


1marhashult zoldbabbal zoldsegpurevel (2) (1024x768)
HĂ©be-hĂłba gyĂșr 3. ? MarhasĂŒlt almĂĄs zöldsĂ©gpĂŒrĂ©vel Ă©s pĂĄrolt fokhagymĂĄs zöldbabbal




Folytatás a blogon ... rizsazzunk.cafeblog.hu/2014/02/16/foc...

sponsored links

Keres?s