Fitátok ? a magok fitát tartalma ? Szendi blogos érdekességek

2014-01-08

sponsored links

magokA magok fitát tartalmáról Szendi Gábor oldalán nagyon sok beszélgetés folyt korábban is, és most ismét szóba került. Az, hogy a magok fitát tartalmáról valamilyen információt a PaleoVitalra is beidézzek, ezzel már régen adós vagyok.

Azoknak ajánlom mindezen gondolatok maximális figyelembevételét, akik allergiások a fitinsavra és brutális mennyiségû magot fogyasztanak! BB

Jelentkezzetek be Szendi Gábor fórumára, ott most éppen errõl folyik ismét a beszélgetés.

” 147. Paleolga hozzászólása szengab blogján

A dióféléknek, magoknak, gabonáknak magas a fitát tartalmuk, ami kimarhatja a fogakat.

A www.westonaprice.org/food-features/living-with-phytic-acid oldalon nagyon jól le van írva, hogy az egyes magok fitát tartalmát hány óra, nap, illetve milyen módszerrel történõ elõzetes kezelés (áztatás só vagy citromlé hozzáadásával, hõkezelés, vagy éppen befõttes üvegben fermentálás, stb.) útján lehet csökkenteni.

További infó még:
http://paleoleap.com/are-nuts-and-seeds-healthy/
http://wellnessmama.com/1756/how-to-reverse-tooth-decay/

Illetve az újabb blogozók kedvérét bemásolom egy korábbi bejegyzésemet:
Egy rövidebb összefoglaló a magokról, diófélékrõl: http://chriskresser.com/another-reason-you-shouldnt-go-nuts-on-nuts

Pár fontosabb gondolat:

A magoknak gyakran magasabb a fitát/fitát sav tartalmuk, mint a gabonáknak.

A növényevõ állatok meg tudják emészteni a fitátokat, az ember nem. A fitátok gátolják az ásványi anyagok, különösen a vas és a cink felszívódását.

A fitátok akadályozzák a fehérjék és a keményítõk emésztéséhez szükséges enzimek mûködését.

Ha paleo diétát folytatsz, akkor a fitátok nagy részét elkerülöd azzal, hogy nem fogyasztasz gabonákat és hüvelyeseket. Azonban ha sok diófélét és magot fogyasztasz, lehet, hogy meghaladja a fitát fogyasztásod a biztonságos mértéket.

Az ember napi kb. 100-400 mg fitátot tud tolerálni.

100 gramm mandulában 1200-1400 mg fitát van.

Olyan diéta esetében, amely kevés fitátot és sok ásványi anyagot, mint pl. vasat és kalciumot tartalmaz, egy maréknyi, megfelelõen elõkészített dióféle fogyasztása a legtöbb embernek nem okoz problémát. Azok azonban, akiknek fogszuvasodásuk, csontritkulásuk van, továbbá a várandós nõk és a 6 év alatti gyerekek, jobb, ha minél kevesebb fitátot fogyasztanak.

149. Szengab

148. Paleolga
A fitin sav problémát ismerjük, és keressük is rá a megoldást. Bence javaslata, hogy sok C-vitamin együttes bevétele csökkenti a fitinsav hatást, továbbá, ha nem fõétellel esszük, akkor ninc silyen probléma. akókuszlisztben szinte nincs is fitin. továbbá kapható fitáz enzim, ami remekül semlegesíti a fitint, ill. a kötött formában jelenlévõ fitátokat is lebontja. CSAKHOGY, természetesen Magyarországon nem forgalmazható. De ez nem gátol meg senkit abban, hogy rendeljen magának. Én pl. ezt szedem: http://www.lefeurope.com/en/products/01706


Folytats a blogon ... paleovital.hu/?p=20495

sponsored links

Keres?s