Finomító ? Bárány burger, nagy sültkrumpli

2014-02-24

sponsored links

Régen ragadhattam meg a lehetõséget, hogy nyissam a hetet, bár ehhez az is hozzá tartozik, hogy kettõnk közül én vagyok a kevésbé burger faló. Egy fránya hétfõt remekül fel tud dobni, egy igazi, szaftos, valódi marhahúsból készített hamburger, ehhez képest egy kicsit különlegesebb vizekre evezünk. Sajnos, mint gondolom közületek is sokan a hétfõi ebédet a munkahelyi menzán töltöm, de a szombatit sikerült egy remek helyen elfogyasztani. A körúton a Mechwart liget villamos megállótól 1 utcányira található a Finomító nevû egység, ahol a burger mellet levest, szendvicset hideg, meleg ételeket és édességeket is fogyaszthatunk. Ha a nagy evésben megszomjazunk, ezen is tudnak segíteni, méghozzá házi szörpökkel, kézmûves sörökkel és finom borokkal is. A burgerek közül a Bárány burgerre esett a választásom, mellé egy nagy adag sült krumpli, választható szósszal és házi málna szörp. A hely kívülrõl és belülrõl is ötletes, bár szombat 12 óra körül, nem nagyon tudunk körbenézni, mert a fõztjük elég nagy népszerûségnek örvend. 

Esztétika, megjelenés: Na nézzük mi került a tálcára. Kis papírtálcán a burger, átszúrva pálcikával, hogy legalább az elsõ falatig megõrizze az ínycsiklandozó kinézetét. Mellette a burgonya, kisebb nagyobb hasábokra vágva, aranybarnára sütve, sózva. Mellé jár egy szósz, ami esetemben salsa. Színe piros, tele van bab és hagyma darabkákkal, jól mutat. Ennél jobban csak a hambi néz ki, aminek közepes méretû szezámmagos puffancs az alapja. A lollo saláta fodros szélei kikandikálnak a zsömibõl, szétnyitás nélkül, lényegében ez a két összetevõ látszik. Pálcika ki és már kettõben is van a burger. A sûrû paradicsom színû szósz az nem más mint paradicsomlekvár, a saláta alatt pedig egy zöldes fehér szósz csillan meg, ami pedig mentás-joghurtos. Mellékszerepben találunk még némi fehér hagymát és vékonyra szelt uborkát. Középen a húspogácsa, ami nagyjából egy ujjnyi vastag, külsõ rétege rendesen át van sütve, de legbelül még halvány rózsaszín. Ami még látszik és fontos, hogy a pufi belsejét megpirították, így esélye sincs beszívni a szaftokat, tehát a lassan evõk sem maradnak le az ízekrõl.

Pont:9/10

Ízvilág: A sült krumplival kezdem, mert valamivel meg kell ágyazni a burgernek. A hasábok különbözõ méretûek, így a burgonya sokféle. A legvékonyabbak jobban ropognak, az átlagos méretûeknek a külseje ropog a belseje szétmállik az ember szájában, a legvastagabbak pedig legbelül szinte csak átpárolódtak. A választott szósz salsa. A benne található bab puha, a hagyma az egészet édeskéssé teszi. Elsõre azt hittem, hogy a salsa szósz enyhén pikáns is lesz, de errõl szó sincs, inkább csak paprikás az egész. A hamburger a lényeg, így inkább rá is térnék. A Bárány burger elnevezésbõl nem nehéz kitalálni, hogy a húspogácsa bárányhúsból készült, javaslom, hogy ne gondoljunk az aranyos kis báránykákra, válasszuk ezt bátran. A hús szaftos, nincs erõs fûszerezéssel elrontva, a hús igazi ízét érezhetjük. Az ízt a lágy húson kívül elsõsorban a paradicsomlekvár határozza meg, aminek olyan intenzív paradicsom íze van, hogy bármelyik olasz pizzaszakács sorba állna a receptért. A friss zsenge zöldségeken nincs mit mesélni, nekem szimpatikus, hogy az uborka vékonyra van vágva, így nem meghatározó, a fehér hagyma pedig valami zsenge fajta, egyáltalán nem erõs. A következõ érdekes pont, a mentás-joghurtos szósz, ami a paradicsomlekvár és a hús mellett nem igazán tud labdába rúgni, de mégis tesz bele valami pluszt, amivel elérik azt az ízt, amitõl, már megint összefut a nyál a számban.

Pont:10/10

 

Mennyiség: A nagy adag hasábburgonya, valóban nagy adag. Nem gyorséttermi mércével mérik, egy szelet steak mellett is megállná a helyét. A mellé kapott szószt be lehet hozzá osztani, mivel tartalmas, így nem érdemes egybõl betolni az egészet, kisebb étvágyúaknak még nem marad hely a hamburgernek. A buci ahogyan már korábban is jeleztem, közepese méretû, de ez pontosan az az eset, amikor ez a méret a tökéletes. Sok hely esik abba a hibába, hogy a buci méretet rosszul választják meg és az óriás buciban elvész a tartalom. Itt a hús és a buci mérete stimmel, a szószokkal és a zöldségekkel, egy tökéletes méretû, egy evésre való burger az eredmény. A hasábburgonyával együtt a burger, egy 3 dl -es házi málnaszörppel kísérve, olyan szinten jóllakatja az embert, hogy jó pár órán keresztül nem kell evésre gondolni. 

Pont:9/10

Ár/érték: Menjünk szépen sorba. A legfontosabb a hambi, hisz lényegében így hétfõnként errõl szoktunk beszélni. Ha bementek 890 Forinttól 1290 Forintig válogathattok, a Bárány burgert 1190 forintért kaparinthatjuk meg. Ezért egy a hús miatt különleges, speckó szószokkal szerelt, ízkavalkádot kapunk, amivel megtölthetjük a bendõt. A hús nagyjából 15 dekás lehet, aminél találkoztunk már nagyobb pogácsával, de az összeállítás ezt a méretet kívánja, és az ár mindent egybe vetve teljesen korrekt. A következõ lépés a burgonya. Az adag óriási, a minõség kifogásolhatatlan ( a velem ebédelõ független (KFC krumpli mánis) szakértõ véleménye alapján még a KFC-s krumplinál is jobb), és a 490 Forintos árban benne van a szósz is. Ennél az összetevõnél is azt kell, hogy mondja, ennyit simán megért. Ennyi ételt, muszáj öblíteni, amit a 3 dl házi málna szörppel tettem meg ami 320 Forintomba került még. Ha gyorsan összeadjuk  ez bizony 2000 Forint, ami már egy elég korrekt összeg. Valahogy nem érzem azt, hogy drága lett volna, és azt hiszem ha arra járok lesz még rá példa, hogy betérek ide. Ha valaki úgy érzi, hogy a végösszeg eltántorította, akkor javaslom, hogy egy burgerért azért szaladjon be, az önmagában simán jó áron van.

Pont:8/10

560true thumbnails under 315true true 800http://mitettemma.hu/wp-content/plugins/thethe-image-slider/style/skins/frame-black
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide1
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide2
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide3
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide4
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide5
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide6
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide7
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide8
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide9
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide10
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide11
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Folytats a blogon ... mitettemma.hu/finomito-barany-burger-...

sponsored links

Keres?s