Fincsi, omlós epres pite

2014-04-22

sponsored links

Pitét készíthetünk minden évszakban, gyümölcsöset, sajtkrémeset, csokisat, mogyorósat, édeset és sósat. A variációk száma végtelen. A pite lényegét mindig a töltelék adja, de a tésztára is számtalan recept létezik. 






971704_651315848218342_1455159224_n





Hozzávalók
15 dkg graham liszt
7,5 dkg  zabpehelyliszt
7,5 dkg kölesliszt
18 dkg vaj vagy margarin
1 tojás
1 evõkanél barna nádcukor
2 tk sütõpor
1 csipet só

25 dkg friss eper
2 evõkanál kristálycukor
1 evõkanál kukoricakeményítõ
0,5 dl víz
10 dkg darált keksz vagy darált piskóta (nálam mindig van maradék piskóta amit, megszárítok és ledarálok, ilyenkor meg felhasználom. Tudjátok semmit sem dobunk ki.)

A tészta hozzávalóit gyúrd össze egynemû tésztává. Fóliával letakarva tedd a hûtõbe egy órára.
Amíg a tészta pihen az epret jól mosd meg, ha nagyok felezd vagy negyedeld. Tedd egy lábasba, add hozzá a cukrot, és forrald fel. Forrald 5 percig, majd a kukoricakeményítõt keverd el a vízzel, és sûritsd be vele az epret.
A hûtõbõl kivéve oszd el két részre 1/3, 2/3 arányban. A nagyobb tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki kb 1 cm vastagra és simítsd a formába úgy, hogy az oldalán is egyenletesen legyen.
A tésztát szórd meg darált keksszel, és öntsd rá az eper masszát. Most nyújtsd ki a maradék tésztát kör alakúra, kicsit nagyobb legyen a formánál. Egy kis kerek kiszúróval vágj bele mintákat és így fedd be fele a formát. Kend le tojássárgával a tészta tetejét.
A maradék tésztából formázhatsz díszítõ elemeket, mint levelek és a forma szélére rakosgatva feldobhatod a pitédet.

Tipp:
A tésztának nem tesz jót a hõ, ezért nem könnyû vele dolgozni. Ne formázzuk, gyúrogassuk túl sokáig. Dolgozzunk gyorsan.
Két fólia vagy zsírpapír között könnyebb kinyújtani, nem törik és nem szakad majd el. A formára is könnyebben felteszed. Akinek van szilikon lapja még egyszerûbb dolga lesz.

IMG_6281_resize

Folytats a blogon ... vacsinalam.cafeblog.hu/2014/04/22/fin...

sponsored links

Keres?s