Feta sajtos töltött padlizsán

2014-02-02

sponsored links

Töltött padlizsánPróbálok ügyelni arra, hogy ne csak a húsról szóljon minden az étrendemben. Bár nem vagyok vegetáriánus, hiszek abban, hogy kevesebb hússal, vagy akár hús nélkül is táplálkozhat valaki teljes-körûen. Nemhiába született az emberfia mindenevõnek. A padlizsánt az utóbbi években nagyon megkedveltem, és a mediterrán vidékeken most éppen szezonja van, így egész olcsón hozzá lehet jutni. A szupermarketek és egy zöldséges árai közt akár 600 Ft eltérés is lehet, úgyhogy érdemes több helyen szétnézni, hozzám a Vámház körúti vásárcsarnok van a legközelebb. A növény kiválasztásakor ügyeljetek arra, hogy a héja fényes legyen és ráncmentes. A sérült vagy ráncos héjú egyedek íze általában keserû. Beszerzés során azt is kigondoltam, miként készítsem el a tojásgyümölcsnek is csúfolt zöldségfélét, hogy minél laktatóbb legyen.

Hozzávalók:

  • 4 db nagyobb padlizsán
  • 2 db sárgarépa
  • 1 fej lila hagyma
  • 200 g feta sajt
  • 1 evõkanál olívaolaj
  • 100 g trappista sajt
  • 2 evõkanál zsemlemorzsa
  • só és bors

A sütõt bekapcsoltam és elkezdtem elõmelegíteni 220 fokra. Eközben hozzáláttam a padlizsán elõkészítésének. Levágtam mindegyiknek a szár részét, majd kikapartam a magokat és a belsejét, amíg kb. 1 cm széles maradt mindenhol a héján maradt növényi hús. A magokat eldobtam, a kikapart belsõt pedig apró kockákra szeltem és egy tálba gyûjtöttem. Ne ijedjetek meg, ha bebarnul a növény, ez természetes folyamat, ha fémmel érintkezik.

Töltött padlizsán fázisaiA padlizsán csónakokat félretéve nekiláttam a töltelék elkészítésének is. Felkockáztam a feta sajtot, a répát és a lila hagymát, majd hozzáadtam az apróra szelt padlizsán belsõhöz. Sóztam és borsoztam, majd jól elkevertem a hozzávalókat. Ezek után olajjal kikentem a tepsi alját és belehelyeztem a padlizsánokat, majd megtöltöttem mindegyiket a töltelékkel és meghintettem a zsemlemorzsával, hogy valamelyest felszívja a rengeteg levet amit ereszt. Lefedtem egy alufóliával a tepsit, és betettem a sütõbe. 30-40 perc alatt összesültek az ízek, majd eltávolítottam az alufóliát, trappista sajtot reszeltem a tetejére és visszatettem pirulni még 10 percre.

Az asztalunkra rozsos pirítós kenyérrel került, a kettõ együtt nagyon laktató tud lenni. Húsimádóknak darált disznóhúst ajánlok a töltelékbe. Jó étvágyat kíván Apátok!



Folytats a blogon ... apafoz.com/2014/02/02/feta-sajtos-tol...

sponsored links

Keres?s