Fenyõrügyszirup, a természetes köptetõ - fõzés nélkül

2014-04-28

sponsored links

Még tavaly nyáron találtam az interneten több - nagyjából egyforma - fenyõrügyszirup receptet, és már akkor eldöntöttem, hogy ilyet én is akarok. Alapvetõen háromféle módszert láttam, amelybõl én most csak az egyik fogom bemutatni, a másikat talán majd jövõre. :-) Ez pedig a hidegen, fõzés nélkül, minimális mennyiségû víz hozzáadásával készülõ, csak cukrot és fenyõrügyeket tartalmazó módszer lesz, amelyet a pár napja közzétett orgonaszirup esetében is használtunk. A lényege ennek a módszernek, hogy a kristálycukor azon tulajdonságát használjuk ki, hogy elvonja környezetétõl a vizet. Így ha friss növényi részeket cukorral megszórva lezárt üvegbe teszünk, akkor rövid idõn belül a cukor elkezdni kiszívni a növénybõl a nedvességet, aminek köszönhetõen a cukor elkezd olvasni, majd sziruposodni.



A fenyõrügyszirup nem szörp, és élvezeti értéke szerintem nem sok van. Bár az íze különleges, és rossznak egyáltalán nem mondanám, semmiképp sem nevezném a nyári piknik hûsítõ italának a belõle készült szörpöt. Akkor mi értelme? A fenyõrügyben lévõ anyagok kiváló nyákoldó hatásúak, így a belõle készített szirup nagyon jó szolgálatot tehet a téli megfázások idején, mint természetes köptetõ. Ezen felül igen magas a C-vitamin tartalma, valamint a tûlevél tartalmaz gyantát, cserzõanyagokat, ásványi anyagokat, B2-, K-vitamint, karotinoidokat, illóolajokat. A mézzel készülõ változat valószínûleg sokkal egészségesebb a cukrosnál, de azt majd jövõre máskor mutatjuk be.

A fiatal hajtásokat éjjelre kút-, vagy forrásvízben áztatva és kanalanként fogyasztva beállítja a menstruációt és a vizelet mennyiséget is. A kérgét megõrölve pakolásként, fürdõként és ivókúraként hasznos aranyérre. Gennyes pattanásokra és kelésekre, vértisztító, vérkeringést javító, az egész szervezetet serkenti. Segíti az emésztést, a légzést és a légutakat javítja, a gipszkötés utáni bõrsatnyulást gyógyítja.Infúzióként, teaként: 100 gr/litert, még külsõ kezelésekhez, ülõfürdõkhöz: 200 gr/litert alkalmazzunk belõle. A tûlevél és az ágak, valamint a kéreg a szomorúságot nyugalomra és életörömre váltja, a lélek felébred álmából. A rügyfakadáskor gyûjtött rügyeket félárnyékos helyen szárítsuk! A rügyek használata a fentebb említett gyógyírek hatásával azonos. 30-40 gr rügy/liter vízben 2 percig forralva - két óránként egy korty - ez a gyógyulás receptje. A hang és a torok (fõleg azoknak, akik mesterségüknél fogva nagy igénybevételnek teszik ki hangszálaikat: pl. énekesek, tanárok, papok, elõadók, stb.) védõje. 4 db zöld tobozt mozsárban törjünk össze és fél liternyi vízben jó 10 percig fõzzük, aztán leszûrjük és ezzel gyakran gargalizálunk! Nincs ennél természetesebb gyógymód!
Forrás: napidoktor.hu
Hozzávalók a fenyõrügysziruphoz:
- 1 kg kristálycukor
- 4 doboz fenyõrügy
- csapvíz

Fenyõrügyszirup elkészítése:
Mivel gyógyhatású készítményt szeretnénk készíteni, a fõzéses módszer szóba sem jöhet, hiszen a hõ hatására rengeteg egészséges dolog lebomlik, az illóolajok egy része távozik. Ezért választottuk a hideg módszert. Ehhez nem kell más, mint egy 1.7 literes befõttes üveg. Az aljára szórjunk egy kis cukrot, majd kezdjünk el bele rétegezni: fenyõrügy, cukor, fenyõrügy, cukor, fenyõrügy, cukor... és ezt egészen addig, míg el nem fogy a cukor. A fenyõrügy mennyisége elsõre túl sok lesz, nagyjából a feltüntetett mennyiség fele fér az üvegbe egyszerre, így a begyûjtést is érdemes legalább két, de inkább három részben végezni. Elsõre két negyed, majd egy negyed, és végül ismét egy negyed mennyiségnyi rügy. A cukor ugyanis ahogy szívja ki a fenyõrügyekbõl a nedvességet, úgy csökken a térfogata is az üvegben, ezért menet közben lehet mindig hozzátölteni. Szóval, rétegezzük be az üvegbe a cukrot és a fenyõrügyeket, zárjuk le az üveget, és tegyük szoba hõmérsékletû helyiségbe, ahol nem éri közvetlen napfény, mert az UV sugarak hatására is károsulnak a növényi részek, és megbarnulhat az egész.

Pár nap múlva - ahogy már írtuk - látni fogjuk a térfogatcsökkenést. Ekkora a rügyek megfakultak, összeestek, itt az ideje, hogy frisseket adjunk hozzá. Ha megvan, keverjük össze, ahogy tudjuk, majd ismét zárjuk le, és hagyjuk pihenni. Ha a nem olvad megfelelõen a cukor, lehet adni hozzá egy kevés (kb 0.5-1.5 dl) vizet, hogy jobban beinduljon a folyamat. Amikor úgy látjuk, hogy a fenyõrügyek mind megfakultak, és már szépen besziruposodott, akkor szûrjük le, és töltsük üvegekbe. Nem kell forralni, nem kell dunsztolni, és még csak tartósítószer sem kell bele, hiszen olyan tömény cukorszirupot készítettünk, hogy abban semmilyen mikroba nem képes elszaporodni.



Ha azt látnánk, hogy a leszûrt szirupban van még kristályos állapotban cukor, akkor meglangyosíthatjuk (max. 30-40 fokra), és folyamatos kevergetéssel megpróbálhatjuk rábírni a cukorkristályokat az olvadásra. ha nem sikerül, apránként (egyszerre max 0-5 dl) víz hozzáadásával segíthetünk neki. Ezt követõen zárjuk le az üvegeket, és mehet a spájzba a téli idõkre...

Mindenkinek kelleme szirupkészítést kívánunk... :-)

Folytats a blogon ... eztfaldfel.blogspot.com/2014/04/fenyo...

sponsored links

Keres?s