Feketekagylós spagetti

2014-04-30

sponsored links

                                          Egyszer, nagyon régen Horvátországban ettem fekete kagylót. Csak úgy, egyszerûen meg volt párolva fokhagymával és kenyérrel tálalták. Egy, a helyiek által mutatott, eldugott kis hátsó kertben, ami egy igen picinyke kis vendéglõ volt, két asztallal. 
Soha elõtte nem ettem kagylót emlékezetem szerint, de ez ott annyira ízlett, hogy elképesztõ. Azóta eltelt sok idõ és mindig kacérkodtam a gondolattal, de fagyasztottat semmiképpen sem akartam venni... Marcim nem is annyira van oda semmiért ami tengeri -kivéve a halat-, így nem is erõltettem csak magam miatt. 
                                Mióta azonban Londonba költöztünk ámulok és bámulok, újra és újra a szupermarket halpultján... Lehet, hogy otthon is ilyen szép, csak mi mindig elkerültük? Nem tudom, de tekintve, hogy a héten egyedül voltam, vettem magamnak végre feketekagylót. Spagettivel tálaltam.                                                  Igaz, hiányzott a tengeri szellõ, a napsütés és a nyári barnaságom :), de amíg ettem ezt a tányérnyi "nyarat", szuper jó volt visszaemlékezni. Ha tehetitek, és kaptok élõ kagylót, feltétlen próbáljátok ki egyszer az életben (legalább). Tudom sokan ódzkodnak, habár lehet, hogy még nem is kóstolták... Ez a legnagyobb butaság, amit tenni lehet. Kijelenteni valamirõl, hogy nem szereti, mikor még nem is evett az ember.
Szóval találjatok rá alkalmat és készítsétek el. Egy két jótanács a vásárlás utánra:
  1. Amelyik kagyló nyitva van és ütögetésre sem csukódik be, azt dobd ki!
  2. Ha nem fogyasztod el a vásárlás napján egyszerûen csak tedd be a hûtõbe egy tálba, letakarva fogyasztásig, (ami minél elõbb legyen). Semmiképp ne önts rá vizet, hiszen a kagyló sós vízben él, az édes vízben meghal.
  3. Fõzés elõtt alaposan sikáld meg a héját pl.: egy soha nem használt körömkefével.
  4. Amelyik kagyló fõzés után nem nyílt ki, az valahogy átjutott a rostán és halott, így ne fogyaszd el, egyszerûen dobd ki, ne aggódj ettõl még ehetõ a fogás.
  5. Ha valamelyik kagyló csak kicsit nyílt csak ki, egy másik kagylóhéj segítségével nyisd fel, nehogy elvágd az ujjadat.
Amúgy nem bonyolúlt, ezen kívül nincs más szabály amire figyelni kéne :).




Hozzávalók: 2 személy részére

  • 500 g ÉLÕ feketkagyló, ami nagyon - nagyon friss
  • 3 gerezd fokhagyma
  • egy kevés õrölt csili, vagy szárított csili összemorzsolva (én fél teákanállal tettem bel, de ez ízlés dolga)
  • petrezselyem (mennyisége szintén egyénfüggõ)
  • durumlisztbõl készült száraz spagetti tészta (30 dkg)
  • 2 maréknyi koktélparadicsom (kb 20 db)
  • só, bors, olívaolaj


Az elkészítés menete:
  1. A kagylókat alaposan mossuk meg, azokat amelyek ütögetésre sem reagálnak (összekocogtatsz kettõt) sajnos halottak, így azokat dobd ki!
  2. Tegyél oda egy nagy fazék vizet forrni a tésztának, alaposan sózd meg.
  3. Hevíts egy mélyebb serpenyõben 2 evõkanál olívaolajat és préseld bele a fokhagymákat, majd add hozzá a csilit.
  4. Forgasd át a fokhagymát és tedd a serpenyõbe a kagylókat. Adj hozzá 1 dl vizet és fedd le 1 percre.
  5. Tedd a tésztát a forrásban lévõ vízbe és fõzd 3 percig.
  6. Vedd le a fedõt a kagylókról, amelyikek nem nyíltak ki dobáld ki õket. Nyomkodd a kagylók mellé a koktélparadicsomokat. Közben vigyázz, mert bizony minden könnyen paradicsomos lehet :)! Tapasztalat, hidd el nekem...
  7. Tedd a tésztát a serpenyõbe és adj hozzá a fõzõvízbõl is egy merõkanállal.
  8. Keverd jól össze az egészet, sózd borsozd, majd fedd le addig, amíg a tészta teljesen át nem fõl.
  9. Ezután tálalhatod a friss apróra vágott petrezselyemmel és a tengeri herkentyûknél elmaradhatatlan citrom gerezddel.
Jó étvágyat!



Folytats a blogon ... nutsnroll.blogspot.com/2014/04/fekete...

sponsored links

Keres?s