Fekete teán gõzölt lazac fekete rizzsel ? nemcsak fehéreknek.

2014-05-15

sponsored links

Már megint mi ez a gasztrobuzulás, mit keres a tea a lazacban, és különben is mi a toszért fekete a rizs? Ahogy pár éve betört hozzánk a gasztroforradalom, az utcákat ellepték az ínyencboltok és bisztrók, a tányérokat pedig a braisingelt marhapofák, úgy csak idõ kérdése volt, hogy mikor emelik fel a hangjukat kétségbeesetten azok, akiknek mindez a kulináris felhajtás csak mihaszna hajbókolásnak tûnik. Pedig nem mindenki élvhajhász gasztrodzsentri, aki tudja értékelni, ha igazi paradicsomból, igazi sajtból készült pizzát tesznek le elé az asztalra, még ha a lisztet nem is szûzlányok õrölték a telihold fényénél. Az igaz, hogy nem szabad átesni a ló túloldalára sem, és számon kérni anyánkon, hogy miért nem szuvidolta a rakott krumplit, vagy megkérdeni a feleségünktõl reggel, hogy maghõmérõzte-e a lágy tojást. De ha egyszer ellenállhatatlan vágyat érzünk arra, hogy kitörjünk a rántott sajt-rizs, vitaminsaláta-gépsonkával kínálta lehetõségek bûvkörébõl, akkor mutatnunk kell helyette valamit, ami ezeket a generációs ételeket, ha nem is helyettesítheti, de alternatívát nyújthat a magamfajta buzeráns kulinárhuszároknak.

Aki pl. imádja a rizst, minden formában. És amikor rájött, hogy a rizs az nem csak egy hozzávaló, hanem gyûjtõneve ezernyi alapanyagnak, és a világ tele van különbözõ rizsfajtákkal, akkor nagyon megörült, és úgy döntött, mindet megkóstolja. A jázminrizzsel kezdtem (itt mondjuk le is ragadtam), aztán a basmati rizst, no meg az arboriót, majd a vörös rizst, a vadrizst (amirõl kiderül, nem is rizs) és végül a feketerizst is kipróbáltam. Amirõl meg nem csak az derült ki, hogy k*rva sokáig kell fõzni, hanem az is, hogy baromi egészséges: tele van antioxidánsokkal (lásd még cékla, lilakáposzta), vassal, vitaminokkal, ráadásul alacsony a cukortartalma. (Hogy mennyire szuperköret, arról bõvebben itt olvashatni angolul, az egyéb rizsfélékrõl pedig itt!). És ha már úgyis megengedtem magamnak ezt az úri elhajlást, hogy feka rizst használtam a tisztességes fehér helyett, akkor már a bambuszgõzölõ alatti vízbe is tettem egy evõkanálnyi earl grey teát, hadd érezze magát különlegesnek az a lazacfilé, ami ebben a gõzben fog puhára párolódni.

gõzölt lazac3

Hozzávalók 2 személyre:


2 szelet bõrös lazacfilé / só / bors / fél citrom leve / 1 ek feketetea
1,5 dl feketerizs / 3,5 dl víz / só

Ha nagyon egészséges hangulatom van, akkor szoktam a lazacot sütés helyett a bambuszpárolóban elkészíteni. Azt mondják ugyanis, hogy a legtöbb értékes tápanyag elvész a fõzés-sütés során, míg a gõzöléssel ezeknek a nutrienseknek a nagy részét konzerválni tudjuk az ételben. A gõzölés úgy néz ki, hogy fogom a wokot, az alját megtöltöm vízzel (beleteszek egy kis teát), ráhelyezem a bambusztárolót, annak a rácsára ráhelyezem a lazacszeleteket bõrös felükkel lefelé, sózva-borsozva), rá a fedõt, és már tolom is fel a gázlángot. A víz forrása után közepes lángra visszavéve kb. 8-10 perc alatt készül így el a hal. Amit utólag már csak citrommal szoktam ízesíteni.

Háhá, most kiderült, hogy nem is olyan fekete az a rizs.Háhá, most kiderült, hogy nem is olyan fekete az a rizs.

A feketerizs elkészítése: nem igényel sebészi munkát, de azt nem árt tudni, hogy pl. a jázminrizzsel ellentétben nem másfélszeres mennyiségû víz kell hozzá, hanem picit több mint kétszer annyi. És a fõzési ideje is pont ennyivel több. Míg a jázminrizs 10 perc párolás és 5 perc pihentetés után kész van, a feketerizst kb. 30 percig kell fõzni és utána fedõ alatt még 10 percig pihentetni. És még ezután sem lesz olyan selymesen lágy és puha, mint fehér társai. De mivel hántolatlan és nem koptatott rizsfajtáról van szó, ez nem is meglepõ. A puhára párolt, szendeszûz lazacfilé mellett ez a durva, de férfiasan tápláló köret méltó vetélytársa lehet, minden rántott trappistának.


Hasonló bejegyzések:





Marinálunk babám, marinálunk babám: lazacot!



Fát az erdõbe? Vagy lazacot a levesbe?



Krumplis lazacfasírt, na az megy!



Halra magyar 2. rész: Lazac tavaszi tésztával



Sznobkonyha 1. rész: laza 10 perces lazac jégborban párolva




Folytats a blogon ... topliszt.cafeblog.hu/2014/05/15/feket...

sponsored links

Keres?s