Fekete, de mégsem - reggelire
sponsored links
Hamarosan beérik a fekete bodza a bokrokon és fákon. Különféle kásákat rendkívül finoman megízesíti. Ajánlom mindazoknak akik az enyhén édes, kissé savanykás ízeket kedvelik.
A recept:
Hozzávalók:
? 1 adag zabpehely (pl. 2 marék vagy 1 bögre)
? víz/növényi tej
? fekete bodza lekvár
? reszelt narancshéj
? édesítõ (nyírfacukor vagy kókuszvirág cukor vagy gyümölcscukor, stb)
? fekete ribizke vagy áfonya
Elkészítés:
Ha apró szemû zabpelyhünk van, akkor a lábosban, amiben fõzni fogjuk, kicsit megpirítjuk. Épp, amíg illata lesz a pirítástól. Majd felöntjük vízzel. Figyelve és olykor megkeverve addig fõzzük, míg a zabpehely jól megpuhul.
Ha nagy szemû zabpehellyel dolgozunk, akkor ugyanígy megpiríthatjuk, de egy éjszakára akár be is áztathatjuk hideg vízbe. Másnap pedig felfõzzük. Az ilyen zabpelyhek több fõzési idõt igényelnek.
Amikor megfõtt, fekete ribizlit vagy áfonyaszemeket keverünk hozzá.
Tálalásnál fekete bodza lekvárral, kókuszreszelékkel díszítjük a tetejét. (A tányér szélén a zabkását feketeszeder-lekvárral locsoltam meg.)