Fehér és/vagy fekete faeper lekvár

2014-07-01

sponsored links

A környékünkön rengeteg vadon termõ eperfa található, melyeken elképesztõ mennyiségû zamatos és ásványi anyagban / vitaminban gazdag gyümölcs van. 

Alig vártuk idén, hogy újra beinduljon az érés és minden évben szomorúan látjuk, hogy mi vagyunk az egyetlenek, akik szedik, pedig bõséggel jutna. Elgondolkodtató, hogy ez is pazarlás (nem csak a kidobott élelmiszer), ráadásul -szerintünk- az áfonya és a fekete szeder lekvárnál is finomabb csemege készíthetõ belõle.

Fogyasztható természetesen nyersen, de akár süteményekben is.

Érdemes feltérképezni a lakókörnyezetünket, meglepõen sok finomságot lehet találni vadon is, még akár nagyváros "betonrengetegében" is.

Tavaly csak feketébõl, idén pedig fehér termésbõl tudtuk készíteni ezt a csemegét, de persze lehet vegyesen is...
fekete faeperbõl


FAEPER LEKVÁR kb. 0,5 l

1 kg faeper
10 dkg cukor
1 evõkanál frissen facsart citromlé
1/2 cs 3:1 Dzsemfix

1.  a gyümölcsöt óvatosan mossuk meg, majd tegyük tálba, adjuk hozzá a cukrot és a citromlevet, majd közepes lángon fõzzük, amíg levet ereszt
fehér faeperbõl
2. pürésítsük botmixerrel, majd egy nagyobb lyukú (de a magok ne férjenek át) szûrõn passzírozzuk át és keverjük hozzá csomómentesen a Dzsemfixet
3. tegyük közepes lángra, majd forrástól számított 2-3 percig lobogva forraljuk, töltsük tiszta, csírátlanított üvegekbe, fóliával, tetõvel zárjuk, majd állítsuk 5 percre fejre és ha kihûlt mehet a kamrába


Praktikák:
- ha nem elég édes / savanykás a lekvár, adjunk hozzá még cukrot / citromlevet
- a lábost, amelybe passzírozzuk, mérjük le, majd, ha végeztünk akkor újra, a kettõ különbsége alapján adjuk hozzá a dzsemfix pontos mennyiségét


Napi útmutató: "Elõször az ember megérti, hogy szenvedései jórészét maga okozza szükségtelenül." Dalai láma 

 

Folytats a blogon ... www.receptmuves.hu/2014/07/feher-esva...

sponsored links

Keres?s