Fehér kenyér + Nassolda lagzi a Szigeten!

2014-08-09

sponsored links

Mert van az úgy, hogy elfogy a kenyér és nem akaródzik elmenni a boltba. :3 Ilyenkor jön a sütés.

Fehér kenyér



És mindamellett, hogy kivételesen kenyeret is sütöttem, hozok egy örömhírt is a bejegyzés végén! :)

1/2 kg liszt

5 dkg olvasztott, kissé visszahûtött vaj

1 teáskanál só

1 dl tej

1 mokkáskanál cukor

2,5 dkg élesztõ

1,5 dl langyos víz (kb.)

A tejben a cukrot elkeverjük, belemorzsoljuk az élesztõt és hagyjuk felfutni.

A keverõtálba tesszük a sót, rá a lisztet, a felfutott élesztõt és a vizet.

Alaposan kidagasztjuk.

Beleöntjük az olvasztott vajat is.

A kelesztõtál alját liszttel szórjuk, beletesszük a tésztát, lezárjuk, meleg helyre tesszük és duplájára kelesztjük.

Ekkora mennyiséghez a legmegfelelõbb sütõforma a püspökkenyér forma, de én mégis a nagy kacsasütõmet béleltem ki sütõpapírral. Ezért lett lapos a kenyér (tudtam), mert oldalirányba kelt.

A megkelt tésztánkat beleigazgatjuk a formába, ne gyúrjuk át. Lefedve hagyjuk ismét 30 percet pihenni.

Ezután a tetejét vékonyan belisztezzük, majd bevagdossuk éles késsel.

IMG_0592

200 fokra elõmelegített sütõben sütjük fedõvel (vagy egy másik lábast rátéve) kb. 25 percig, majd 180 fokra állítva felülrõl sütjük (vagy grillezzük) kb. 20 percen át.

Ezután rácson hagyjuk kihûlni.

IMG_0593

Finom lett, csak lapos, de a gyerekeknek külön tetszett! :)

Folytats a blogon ... nassolonaplopo.cafeblog.hu/2014/08/09...

sponsored links

Keres?s