Februári cukor- és édességmentes kihívás

2014-02-01

sponsored links

 Processed with VSCOcam with c1 preset

2012 februárjában írtam elõször a kihívásról, vagyis, hogy egy hónapot cukor- és édesség nélkül élünk! Aztán 2013 januárjában többen jeleztétek, hogy ha fogok tartani ilyen kihívást, akkor csatlakoznátok. Egész szép számmal gyûltünk aztán össze februárban, akik vállalták az édességek nélküli életmódot. Azt hiszem mára ez az esemény kinõtte magát és mondhatom, hogy tradícióvá vált.

És, hogy mirõl is szól ez az egész? A téli idõszakban, az évvégi ünnepek alatt nálunk megnövekszik az édesség fogyasztás. Egy kis süti itt, meg ott, egy kocka csoki vacsora után és észre sem vesszük, de egyre több édes dolgot eszünk, hogy a napsütés utáni vágyunkat valamivel kárpótoljuk. Tudom, hogy a fogadalmak, kihívások kezdete általában január szokott lenni, de mivel a hónap elején még sok a maradék sütemény az ünnepekrõl, így a kihívást mindig februárra idõzítjük I.-vel. Tavaly kicsit engedékenyebb voltam, ugye Ádi már a pocakomban volt és nem tudtam, hogyan fogok reagálni a “megvonásra”, de egész jól vettem az akadályokat. Tisztító hónapot tartunk és a vegetáriánus táplálkozást vegánra cseréljük, valamint lemondunk minden édes dologról, beleértve a nádcukrot (kristálycukrot már nagyon régóta nem használok), a mézet, a juhar/rizs/agavé/datolya szirupot, nyírfacukrot,  kókuszcukrot, aszalt gyümölcsöket, friss édes gyümölcsöket (banán, körte, stb.), csokoládét, süteményeket.

Íme a pontos lista, hogy mit engedélyezek és mit nem…

Nem eszünk/iszunk:
- cukrot (kristály, por, nád, kókuszvirág, pálma, stb.)
- mézet
- agavé-, juhar-, datolya-, szilva-, rizs- és malátaszirupot
- olyan élelmiszert, amiben a fentiek elõfordulnak (pékáru, ropi, kekszek, sütemények, szószok, stb.; húsevõk figyeljenek, mert felvágottakban is lehet cukor)
- kávé, fekete tea, kakaó, alkoholos italok
- tojás
- tejtermék

Eszünk/iszunk:
- friss gyümölcsöket (alma, citrom, grapefruit, narancs)
- fogyasztható cukormentes lekvár és olyan sütemény, amely csak répával vagy almával lett édesítve
- víz, gyógytea, frissen facsart/centrifugázott gyümölcs- és zöldséglevek

Igyekszünk kerülni:
- fehér lisztbõl készült élesztõs pékárukat

Minél többet eszünk:
- nyers zöldségekbõl, gyümölcsökbõl
- zöld salátákból (rukkola, madársaláta, mizuna, namínia, stb.)
- olajos magvakból: nyersen vagy pirítva sózás nélkül: mandula, dió, mogyoró, tökmag, napraforgómag, kesudió, paradió, stb.
- gabonafélékbõl: köles, hajdina, bulgur, barnarizs, quinoa, árpagyöngy
- hüvelyesekbõl: bab, lencse
- tofuból

Ezek a mi kritériumaink. Mindenki a saját léptékéhez igazítsa a fenti listát. Tehát, ha valaki megrögzött kávé ivó és nem tud lemondani róla, akkor hagyja meg a listáján a kávét, csak esetleg igya édesítés nélkül. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a témában leírtakat a saját tapasztalataimra alapozom. Ha úgy gondoljátok, hogy ti is szeretnétek kipróbálni, kérjétek ki egy szakember véleményét, tájékozódjatok a témában és saját felelõsségetekre cselekedjetek. Igazítsátok a saját ízlésetekhez a kihívást, vagyis, ha valaki csak a cukrot, mézet, egyéb édesítõszereket hagyja el és odafigyel a táplálkozására, már az is sokat tesz az egészségéért.

Heti bontásban õszintén be fogok számolni nektek a kihívásról, a csoki utáni sóvárgásról (biztos lesz ilyen :) ), az ételekrõl, amiket fogyasztunk és az új ízekrõl, amiket felfedezünk. Aki ír saját blogot, az ott is beszámolhat heti bontásban a kihívásról, csak küldje el emailben nekem a bejegyzések linkjeit februári kihívás címmel (megjelentetem majd a bejegyzéseket a saját heti beszámolómban). Aki használ Instagramot, az a kihívás idején februárban címkézze fel az általa elfogyasztott ételek képeit az alábbiak szerint: #februaricukormenteskihivas. Lesz egy jó kis online albumunk!

És, hogy minél izgalmasabb és érdekesebb legyen a kihívás, az idén bevezetek egy újdonságot (az Október 6. utcában lévõ Hummus Bárban dolgozó Gergõtõl kaptam az ötletet – köszi, Gergõ!). Az egész az õszinteségre és a bizalomra épül, de úgy gondolom, hogy ez a kihívás amúgy is errõl szól. Azok, akik megszegik a kihívást (a saját maguk által felállított listát, hogy mit nem esznek, isznak februárban), bedobnának egy közös kasszába 1000 Ft-ot (csak egyetlen egyszer kell fizetni, akkor is,  ha több alkalommal szeged meg a kihívást; akkor is ha utána folytatod/nem folytatod a kihívást). Az így összegyûlt összegbõl élelmiszert venné(n)k – fõleg tartós élelmiszert: tésztát, rizst, lisztet, stb. – és a Food Not Bombs Budapest csapatának ajánlanánk fel. (köszi, Zsófi az ötletet!).

Kik õk? “A Food Not Bombs mozgalom keretében vegetáriánus meleg ételeket osztunk rászorulók számára, s akcióink egyben békés demonstrációk. Ételosztásunkkal tehát a javak egyenlõtlen elosztása, egyesek túlfogyasztása és sokak létminimum alatt élése ellen demonstrálunk. Véleményünk szerint az ételhez és a hajlékhoz való jog alapvetõ emberi jog! A budapesti Food Not Bombs csoporttal a Fehérvári úti piacra vagy a Fõvám téri vásárcsarnokba járunk szombatonként kidobásra ítélt, de még felhasználható zöldségekért, melyeket vasárnap az Élesztõ nevû helyen (Budapest, IX. kerület, Tûzoltó utca 22.) megfõzünk, majd a gyakran többfogásos vegetáriánus vagy vegan menüt a Boráros téren osztjuk ki.”

Mivel a Food Not Bombs csapata friss zöldségeket és gyümölcsöket be tud szerezni, így úgy gondoltam, hogy tartós élelmiszerekkel érdemes lenne támogatni a munkájukat.

És ha annyira ügyesek leszünk, hogy senki nem szegi meg a kihívást, akkor csak saját magam támogatom a Food Not Bombs csapatát egy kisebb csomag tartós élelmiszerrel, amelynek az átadásáról természetesen tudósítani fogok.

Sok sikert mindenkinek! Hajrá!


Folytats a blogon ... www.zizikalandjai.com/2014/02/februar...

sponsored links

Keres?s