Februárban fánkok minden mennyiségben!

2014-01-30

sponsored links

Idén is mint minden évben a februárt nagyrészt a fánkoknak szentelem majd. Farsang, jó hangulat és egy megunhatatlan tésztakülönlegesség.

Már II. Ramszesz, egyiptomi fáraó (Kr.e.: 1290 ? 1224) sírjának dombormûvén is látható egy ?fritõz?, amelyben két rabszolga csiga alakú süteményeket készít. Az egyik a meleg fedõt egy bottal emeli le, a másik a forró süteményt két bottal emeli ki.

Több vallás süteményei között megtalálhatjuk a fánkot. Európai elterjedésérõl kettõ legenda is járja a világot.

Az egyik, a francia beignets nevû sütemény körül alakult ki, amelyet Marie Antoinette királyné (1755-1793), XVI. Lajos hitvese, egy kalandos karneváli éjszakán ismert meg. A királyné a Tuilleriákban rendezett farsangi álarcosbálról megszökött, és álöltözetében elvegyült a tömegben, amely az utcákon kavargott. A sétálás közben megéhezett a királyné, így egy mézeskalácsos mestertõl vásárolt egy fánkot. A fánk rendkívül megízlett neki, ezért az õt kísérõ lovagnak meg kellett vásárolnia az egész kosár tartalmát. A karnevál elmúltával a fánksütõt a palotába rendeltette. A mézeskalácsos elmesélte a fánk receptjét és elkészítési módját a királyné cukrászának. A cukrász finomította, és egy kicsit módosította a receptet, és ettõl kezdve a királyi lakomák kedvelt finomságává vált a fánk.

Mivel az emberek hamar megkedvelték a finom, laktató, olcsó tésztafélét, hamar divatos süteménnyé és a farsang kísérõételévé vált.

Egy másik forrás szerint a fánk bécsi eredetû édesség.

?Az eset úgy kezdõdött, hogy egy bizonyos Krapfen nevû pék elhalálozván, mûhelyét özvegye vezette tovább. Nem volt könnyû az élete özvegy Krapfenénak, mindazonáltal továbbra is az õ pékségébõl került ki a legfehérebb, legfinomabb kenyér, a város legtávolabbi részébõl is elzarándokoltak érte az emberek.

Ám egy napon valami okból a kenyér nem készült el idejében. A vásárlók közül ki üres kézzel, bosszúsan ment el, ki türelmetlenül várt, s cifrákat mondott.., mígnem a pékné végképp kijött a sodrából, és egy darab kenyértésztát, valakinek a fejéhez akarta vágni.

Szerencsére rosszul célzott és a tészta nem az illetõ képén csattant, hanem a kályhán lévõ lábasba pottyant, amelyben zsír forrdogált. A váratlan következmény az lett, hogy a célját tévesztett tészta néhány perc alatt szép aranysárgára sült, s a véletlen jóvoltából megszületett az elsõ fánk, amit a bécsiek azóta is Krapfennak neveznek.?

(Részlet Halász Zoltán Mesélõ szakácskönyvébõl)

Magyarországon a fánk a 19. században terjedt el széles körben.

Kalandozzatok velem februárban a fánkok kavalkádjában.

2


Folytats a blogon ... vacsinalam.cafeblog.hu/2014/01/30/feb...

sponsored links

Keres?s