Fatörzs

2014-01-15

sponsored links

Azt a kis szépséget még karácsonyra sütöttem, klasszikus párizsi krémmel töltve. Ezért azért is érdekes, hogy ezzel töltik, hisz maga a desszert eredete is francia. A 13. századig Európa szerte Karácsony este a családok közösen elégettek egy feldíszített fatörzset, aminek Új Év napjáig vagy Vízkeresztig égnie kellett. Aztán megjelent a vaskályha és vége lett ennek a szép tradíciónak. 1945-ben egy francia cukrászmester megalkotta ezt a fatörzsre emlékeztetõ töltött piskótatekercset, ami a mai napig a francia ünnepi ételek között elõkelõ helyen szerepel.
Ennyit az okosságról, jöjjön a recept!

Hozzávalók:

A piskótához:
6 tojás, 120g cukor, 120g liszt
A párizsi krémhez:
2,5 dl tejszín, 250g cukor, 125g kakaó, 350g puha vaj

A piskótához a tojásokat ketté választjuk. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd egyenként hozzákeverjük a tojások sárgáját is, tovább verjük.
Ha kész a hab, hozzászitáljuk a lisztet és óvatosan összeforgatjuk.
Sütõpapírral kibélelt tepsin elsimítjuk és 10 perc alatt megsütjük. Amint megsült, nedves konyharuhára borítjuk és feltekerjük. Így hagyjuk kihûlni!

Elkészítjük a párizsi krémet, érdemes még elõzõ este nekilátni, hogy legyen ideje kihûlni.
A tejszínt a cukorral felmelegítjük, majd kb. 5 percig forraljuk. Hozzákeverjük az átszitált kakaót. Mikor már biztos csomómentes, hozzáadjuk a vaj harmadát. Hagyjuk teljesen kihûlni.
A maradék vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaós-vajas keveréket és jól összedolgozzuk, hogy teljesen egynemû legyen.

Ha a piskótatekercs kihûlt, a krém is összeállt, bõségesen megkenjük a piskótát a krém háromnegyedével.
Visszatekerjük és kb. 10-15cm-es darabot 45 fokos szögben levágunk belõle, ez lesz a fatörzs kiálló ága.
Hozzáillesztjük a törzshöz és az egészet bevonjuk a maradék krémmel.
Villával csíkokat húzunk a krémbe, ezzel mintázzuk a kéreghez hasonlóan.
Díszíthetjük még zöld színû marcipán levéllel, piros bogyós magyalhoz hasonlóan, esetleg kis gombácskával is.
A havas hatást kókuszreszelékkel érhetjük el.

A receptért köszönet a Tücsökésbogár blognak!

Jó sütést!

Folytats a blogon ... bakeann.blogspot.com/2014/01/fatorzs....

sponsored links

Keres?s