Farsang

2014-02-18

sponsored links

A farsangi idõszak hossza évrõl évre változik, mivel zárónapja a húsvét idõpontjához kötõdik: a húsvétot megelõzõ 40 napos nagyböjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig tart.


A kép a Google images-rõl való

Az  alábbi idézet az  itt jelzett linkrõl való

http://www.unnep.mentha.hu/farsang.htm

“A farsang

A farsang hossza évrõl-évre változik, mivel zárónapja a húsvét idõpontjához kötõdik. Vízkereszttõl (január 6.) a húsvétot megelõzõ 40 napos nagyböjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig tart. Farsang a tavaszvárás pogánykori, igen változatos képet mutató ünnepeibõl nõtt ki, gyakorlatilag a zajos mulatozás, a tréfacsinálás, bolondozás, eszem-iszom és az advent lezárulásával, a párkeresés, udvarlás idõszaka. Magyarországon a farsangi szokások a középkorban honosodtak meg, és számos idegen nép hatása érvényesült bennük. A városi polgárság elsõsorban a német hagyományokat vette át (erre utal az elnevezés is az olasz “carneval” helyett), míg az arisztokrácia körében az itáliai és francia szokások terjedtek inkább el. De fellelhetõk pogány germán vagy éppen ókori görög, római motívumok is.

Maga a szó német eredetû, “faseln” jelentése fecsegni.

Ebben az idõszakában már az ókori Rómában is rendeztek álarcos felvonulásokat, zenés táncmulatságokat, úgynevezett Saturnalia ünnepet, a téltemetés-tavaszvárás jegyében. A mulatságok egy álló hétig tartottak, a szegényeket megvendégelték, a családtagok ajándékokat adtak egymásnak. Ilyenkor rendezték a kedvelt gladiátor viadalokat is. Latin nyelvterületen a ‘carneval’ szó a farsang megfelelõje, jelentése a hús elhagyása. Más magyarázatok szerint azt a díszes szekeret nevezték carrus navalisnak, amelyet egykoron vidám, álarcos menet tolt végig Róma utcáin, innen a karnevál elnevezés.”

Tipikus farsangi ételek – ÜGYESEN LEHET ÕKET PALEOSÍTANI!


Levesek

Gombás korhelyleves – az alapja káposzta; utánanézek:-D

Savanyú becsinált leves – húsos, zöldséges, “tejes” (?) – vizsgálandó

Húsételek

Farsangi részeges csirke – ez a csirke is valamilyen szesztõl részeg

Boros pecsenye – a bor szesztartalma  fõzéskor elpárolog

Kacsasült

Tésztafélék, édességek

Sonkás kifli – kiflinek valamilyen beigli-tésztát javaslok

Farsangi fánk (lásd pl. Csörege fánk Willson-tól)


Folytats a blogon ... paleovital.hu/?p=1112

sponsored links

Keres?s