Falusi fehér kenyér recept

2014-01-03

sponsored links

Fehér kenyér

Fehér kenyér

A jó fehér kenyér ízével, illatával, selymes bélzetével érzékivé teszi a legszürkébb reggeliket is. Megtelünk érzelmekkel, sõt túl is csordulunk, ha csak rágondolunk arra a bizonyos Fehér Kenyérre, ami valahol ott csücsül a gyermekkorunk és fiatal felnõttkorunk küszöbén, kinek 10, kinek 50-60 éve.
Aki egyszer evett jó fehér kenyeret, az emléke nem ereszti el többé. Minden lekváros, zsíros, vajas, májkrémes kenyérbeharapáskor elénk veti magát.

Fehér kenyerem bélzeteÉn nem bírtam tovább, és addig küszködtem, amíg össze nem raktam gyermekkorom kedvenc fehér kenyerét.
Rá voltam kényszerítve. Mivel a boltokban már nem találni ilyet, mindenki magának kell, hogy lesüsse. Hosszadalmas, de kevéssé macerás munka vár mindenkire, aki többre vágyik az átlagnál. Ha van türelmed, és végigkeleszted a hétvégédet, olyan kenyered lesz, amire akár hiszel, akár nem, felszelése elõtt rákarcolod a keresztet.

A dagályos felvezetést kövessék a tények, keverjük mielõbb ki az elõtésztánkat, utána úgyis lesz 16 óránk a további ábrándozásra és öntömjénezésre.

Elkészítési útmutató

Hozzávalók a 75 dkg-os veknihez

  • 6 g élesztõ
  • 40 dkg BL112 liszt
  • 3 dkg teljes kiõrlésû rozsliszt
  • 3 dl + fél dl víz
  • 7 g

Praktikák

BL112-es liszt helyett használhatunk sima kenyérlisztet is (BL80).

Kelesztõforma bármi lehet, ami van olyan mély, hogy befogadja a kétszeresére kelõ tésztánkat, és formája ovális, vagy téglalap alapú.

Hogy elkerüljük a kenyér oldalának kirepedését, a gõzt fejlesztõ edénykét csak az elsõ 5 perc után toljuk be a sütõtérbe.

Aki a képen is látható rusztikus kéreg kialakítását tûzi ki célul, az elsõ 5 percet a felsõ rácson süsse a tésztát, és majd csak azután hozza le középre.

Ne használjunk légkeverést a sütéshez!

Akkor jó a kenyér, ha kopog az alja, mint a merev falú bõrönd oldala.

Elkészítés

  1. 20 dkg BL112-lisztet keverjünk ki 2 dl víz és az élesztõ keverékével, majd lefóliázva tegyük a hûtõszekrénybe 16 órára.
  2. Ezzel egyidõben készítsünk gyurmát a rozsliszt és néhány kanál víz elegyébõl. Egy zacskóban tegyük a hûtõbe a tészta mellé.
  3. Másnap vegyük ki a két tésztát, és hagyjuk 1 órát melegedni szobahõmérsékleten.
  4. A gyurmát oldjuk fel, keverjük ki annyi vízzel, hogy krémes állaga legyen.
  5. Öntsük össze a további hozzávalókkal (elõtészta, 1 dl víz, liszt, só), majd gyúrjunk belõle lágy, selymes, ragacsos, utálatos tésztát alákapkodva, puffogtatva, 15 percen át.
  6. Fólia alatt, 20 ?-on kelesszük 3 órán keresztül.
  7. Lisztes nyújtódeszkán kézzel lapogassuk-nyújtsuk ki, majd végezzünk el rajta 2-3 szimpla hajtást (hajtsuk rá a két szemközti rövidebb oldalt úgy, hogy fedésbe kerüljenek). Formázunk cipót belõle, és 30 percig fólia alatt pihentessük.
  8. Ismételjük meg az elõzõ mûveletsort.
  9. Majd újra áthajtogatjuk, megformázzuk, alaposan megforgatjuk lisztben, és beemeljük a kilisztezett kelesztõformába, a késõbbi tetejével lefelé. Fólia alatt duplájára hizlaljuk, kb. 1,5-2 óra alatt.
  10. Közben elõmelegítjük a sütõt 220 ?-ra.
  11. A tésztát sütõlapra borítjuk, kedvünk szerint bevágjuk, és sietve betesszük a sütõbe. 5 perc elteltével betoljuk a forró vízzel teli inhaláló edényt, és hideg vízzel bespricceljük a szépen domborodó kenyérkénk tetejét.
  12. 40-45 perc elteltével kivesszük, és rácson hagyjuk kihûlni.

Folytats a blogon ... www.boldogbrios.hu/falusi-feher-kenye...

sponsored links

Keres?s