Fahéjas mini csigák Tündi lisztjébõl (diabetikus)

2014-05-22

sponsored links


A diabetikus kakaós csiga után végre elkészült a fahéjas testvére is. Most Zellei Tündi kelt tészta lisztjét használtam, emiatt a receptet is módosítottam kicsit. Ahány féle liszt, annyiféleképp viselkedik. Különösen igaz ez a szénhidrátcsökkentett lisztekre. Egy kicsit több tej és tejföl, némi izom munka, és kívül ropogós, belül puha fahéjas csigáim születtek. Szám szerint 30 ! :-D 


Hozzávalók:
-60 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelt tésztákhoz (+ egy kevés a nyújtáshoz)
-2,5 dkg élesztõ
- csipet cukor
-1 tojás
-200 g tejföl
-25 dkg margarin
-14dkg eritrit + egy kevés a szóráshoz
-2,5 dl tej
-1 púpos ek fahéj
-1 tk vanília kivonat.

Elkészítés:
Az élesztõt morzsoljuk bele 1,5 dl langyos cukros tejbe, és futtassuk fel. ( Az az egy csipet cukor hagyományos legyen, különben nem fog felfutni az élesztõ ). Szitáljuk a lisztet egy csipet sóval egy tálba és készítsünk mélyedést a közepébe. Ide öntsük a felfutott élesztõt, a tojást, a tejfölt és a margarint.
FONTOS, HOGY MINDEN HOZZÁVALÓ LANGYOS LEGYEN!Alaposan dolgozzuk össze a tésztát  és letakarva meleg helyen kelesszük a duplájára. A megkelt tésztát felezzük el, és egy pici liszttel nyújtsuk ki téglalap alakúra. Keverjük össze a fahéjat 12 dkg eritrittel és terítsük szét a kinyújtott lapokon. Tekerjük fel, vágjuk két ujjnyi szeletekre. A szeleteket fektessük le, és a tenyerünkkel kicsit lapítsuk szét. A csigák tetejét és oldalát mártsuk a kiszóródott fahéjas eritritbe (mert bármit csinálunk, egy kicsi úgy is ki fog szóródni). :-) Rakosgassuk õket sütõpapírral bélelt sütõlemezre. (Maradjon köztük távolság, mert még nõni fognak). 15 percig letakarva hagyjuk pihenni. Toljuk õket 180 fokos sütõbe. Elõmelegíteni nem muszáj, ha hideg sütõbe tesszük, még jobban kelnek.1 dl tejet édesítsünk eritrittel, ízesítsük a vanília kivonattal, és 30 perc után kenegessük meg vele a csigákat. Ha még ropogósabbra (és édesebbre) szeretnénk, a tetejét is szórjuk meg eritrittel.
Toljuk vissza a sütõbe, tekerjük feljebb a hõfokot, és süssük további 15 percig.


A csigák jól záródó dobozban vagy bezacskózva sokáig puhák maradnak, de akár le is fagyaszthatjuk, így aztán csak elõ kell venni egyet-egyet és meg is van a tízórai vagy az uzsonna! :-)
Szerintem megunhatatlan. És ez az illat! Nyammm... ;-)


Folytats a blogon ... kakukkfu-hortobagyianna.blogspot.com/...

sponsored links

Keres?s