Fahéjas-almás pite

2014-05-08

sponsored links


A héten nyugi van, tortás szempontból legalábbis. Bár szép komótosan elkezdtem készülni egy közelgõ esküvõi desszertasztalhoz a díszekkel, figurákkal... tervezgetek, rajzolgatok és már nagyon várom, hogy egyben lássam az egészet. No, de hol van az még?
 
Addig még lesz 1-2 szintén izgalmasnak ígérkezõ szülinapi tortám is.

Azonban most, torta hiányában bemutatok Nektek egy olyan házi sütit, ami kis hazánkban igen népszerû, ám ezúttal az én verziómban tálalom, kicsit lesve az amerikai népektõl. ;)
 
 
Pite tészta:
30 dkg liszt
17 dkg vaj
1 k.k. só
3-4 e.k. víz
 
A vajat a liszttel és a sóval elmorzsoljuk, majd kanalanként hozzáadjuk a vizet. Közben folyamatosan gyúrjuk, így látható, hogy mennyi víz elegendõ hozzá. Ha már összeállt, akkor lisztes kézzel két, nem egészen egyforma részre osztjuk és mindegyiket cipóvá gömbölyítjük. Lisztezett felületen kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk a nagyobb darabot és kibéleljük vele a sütõformánkat. Belehelyezzük a tölteléket, amit az alábbi módon készítünk el.

 
Almás töltelék:
6-8 közepes méretû alma
1/2 citrom leve
1 e.k. kukoricakeményítõ
2-3 e.k. fahéj
5-6 e.k. cukor (lehet vaníliás is)
 
A meghámozott és vékonyra felszeletelt almát meglocsoljuk a citromlével, megszórjuk a fahéjjal, a cukorral és a kukoricakeményítõvel. Alaposan összeforgatjuk.

 
Miután a szeleteket elrendeztük a tésztával kibélelt formában, következik a lefedés, amit több féle módon is megoldhatunk: rácsosan vagy pl. teli fedéssel a közepén megnyitva.
Most az utóbbit írom le részletesen, de ne szabjatok gátat a kreatív gondolatoknak, fedjétek és díszítsétek kedvetek szerint!

Lisztezett felületen kinyújtjuk a másik tésztacipót és óvatosan, a nyújtófára görgetve átemeljük a piteformára és legörgetjük. A sütõforma szélénél, körben összenyomkodjuk az alsó és felsõ tésztát, kicsit hullámosra is igazgathatjuk. A közepénél késsel egy kis bemetszést ejtünk 4 irányba, egymáshoz képest 90°-os szögben, majd a közepe felõl kihajtjuk az így kapott háromszögeket. Ezekhez tehetünk még egyéb díszítést meglévõ kiszúróinkkal, ahogy akár a pite szélén is végig vezethetünk a tésztából még valamilyen motívumot. Végül kenjük le tejjel. A középsõ lyukat megszórhatjuk durvára tört dióval és kevéske kristálycukorral.

A maradék (levágott) tésztából még jó pár mini piteformát is kitölthetünk, ezt érdemes az alma szeletelés során képzõdött kisebb darabkákkal megoldani, persze a szeleteket is apríthatjuk. Ezeket a formákat is lefedjük, kedvünk szerint díszítjük, majd tejjel lekenjük.

Sütõlemezre helyezve a 220°C-ra elõmelegített sütõben készre sütjük. A kis piték gyorsabban megsülnek, õket korábban ki kell venni. A nagy pitének kb. 45 perc a sütési ideje, illetve amíg aranysárgára sül.
 


Folytats a blogon ... bombolone.blogspot.com/2014/05/faheja...

sponsored links

Keres?s