Fahéj- és narancslikõr

2014-01-14

sponsored links


Egy barátnõm kínált még õsszel a saját kezûleg készített zölddió likõrjével, és noha nem vagyok egy nagy rövidital rajongó, az efféle különleges és házilag készített itóka ötlete bizony megtetszett. Akkoriban már fontolgattam a karácsonyi desszertdobozt, mint ajándék lehetõséget, így el is döntöttem, hogy a sok finom édesség mellé jól fog jönni egy kis folyadék is, pláne alkoholos, amivel leöblíthetjük a morzsákat.
 
A beszélgetés és kortyolgatás közben szóba került a tojáslikõr is. Elõször emellett voksoltam, mígnem késõbb beleszaladtam néhány igen vonzó likõr receptbe. Következzenek tehát ezek.
 
(Jövõre, márhogy idén Karácsonykor talán kipróbálom a tojáslikõrt is. Bár nem rossz Húsvétra sem, az pedig nincs is olyan nagyon messze. ;)
 
Amennyiben valamilyen ünnepre, ajándéknak szánnád, kezd el idõben a likõrkészítést, mert
minimum 2-3 hétig kell érlelni. 


 
Narancslikõr:
Hozzávalók:
4 narancs (lehetõleg bio)
2 szál citromfû (elvileg thai, de én olyat nem találtam)
6 db csillagánizs
2,5 dl víz
2,5 dl száraz fehérbor
40 dkg cukor
7 dl vodka
 
Elkészítés:
A 4 narancsot nagyon alaposan megmossuk (nekem zöldség- és gyümölcsmosásra van egy külön bejáratos körömkefém, amivel jó alaposan megsuvickolom a felületüket.) Zöldséghámozóval leszedjük a narancsok héját, majd lekapargatjuk a fehér részeket, hogy ne tegyék keserûvé az italt. Jó móka! :/ Kb. 1,5 l-es üvegbe (vagy 2 kisebbe szétosztva) tesszük a narancshéjakat, beletöltjük a kipréselt narancslevet, hozzáadjuk a csillagánizsokat, a citromfüvet és felöntjük a vodkával. Jól lezárjuk, majd sötét, hûvös helyen hagyjuk állni 1 hétig. Naponta felrázzuk.
Egy hét elteltével a vízbõl, a cukorból és a fehérborból szirupot fõzünk, melyet kihûlés után a narancsos vodkához öntünk. Jól összerázzuk és további 1-2 hétig érleljük. Nekem már csak 1 hetem maradt az ünnepekig, de így is nagyon finom, narancsos-ánizsos ízkombót értem el vele. Az utolsó feladat, hogy kávé filteren vagy egy tiszta harisnyán keresztül alaposan leszûrjük és csinos kis üvegekbe töltsük.
Aki nem annyira rajong az ánizsért, használjon belõle kevesebbet, ugyanis azt vettük észre, hogy idõvel a már leszûrt italban is egyre inkább veszi át az uralmat az ánizs a narancs íze felett. Mondjuk így sem rossz és feltehetõen már nem is marad sok ideje nagyobb uralomra törni. ;)
 
 
Kardamomos fahéjlikõr:
 
Hozzávalók:
3 fahéjrúd
1 csapott tk. õrölt fahéj
2 tk. kardamom mag
20 dkg barna kandiscukor (én véletlenül fehéret vettem és nem lett ám rossz tõle)
7 dl brandy
1 dl almalé
 
Elkészítés:  

Az eredeti leírás: "Egy 7,5 dl-es tisztára mosott palackba 3 fahéjrudat, 1 csapott tk. õrölt fahéjat, 2 tk. kardamommagot és 20 dkg barna kandiscukrot teszünk. Felöntjük 7 dl brandyvel és 1 dl almalével, légmentesen lezárjuk, majd óvatosan összerázzuk. Kb. 2 hétig állni hagyjuk, amíg a kandiscukor teljesen feloldódik. Hûvös helyen tároljuk."
 
No, ehhez pár dolgot azért hozzáfûznék. Elõször is, akinek gyanús, hogy hogyan fér bele egy 7,5 dl-es üvegbe 7 + 1 dl folyadék, nem is beszélve a szilárd halmazállapotú hozzávalókról, amik ugyebár szintén foglalnak az ûrtartalomból némi helyet, õk biza szemfülesek! :) Tehát ezt se kezdjük 1 l-esnél kisebb üvegben összaállítani. Érdemes naponta felrázni, valamint a legvégén alaposan át kell szûrni.
 
Végeredményben mindkettõ nagyon finom, fûszeres, aromás és édeskés ital lett. Ha sorrendet kellene állítanunk, akkor a fahéj lenne a gyõztes, ám szoros versenyben a naranccsal. Nehéz meghozni a döntést, a cél érdekében nem is tehetünk egyebet, mint hogy minden alkalommal legurítottunk elõbb az egyikbõl, aztán a másikból egy kupicányival...  :)
 
 
 
 

Folytats a blogon ... bombolone.blogspot.com/2014/01/fahej-...

sponsored links

Keres?s