Fah?jas kal?cs thang zong technik?val

2023-04-29

sponsored links

 



A thang zong technika egy r?gi ?zsiai, pontosabban egy jap?n m?dszer. L?nyeg?ben egy vizes vagy tejes r?nt?st jelent, amelynek sor?n az egy r?sz lisztet ?s n?gy vagy ?t r?sz folyad?kot sim?ra keverj?k, majd puding ?llag?ra f?zz?k. Ennek a r?nt?snak k?sz?nhet?en a t?szt?nk t?bb folyad?kot k?pes felvenni, ez?rt az sokkal puh?bb, foszl?sabb lesz ?s a frissess?g?t m?snap is k?pes meg?rizni.

A m?dszer nagyon egyszer? ?s nagyon hat?sos, mindenk?ppen ?rdemes kipr?b?lni. 


Hozz?val?k:

Tejes r?nt?s (thang zong)

100 g tej

25 g liszt

 

T?szta:

320 g finomliszt

30 g tk. b?zaliszt

1 dl tej

1 k?zepes m?ret? toj?s

1 toj?ss?rg?ja

50 g cukor

40 g vaj

1 mk. s?

1 tk. ?r?lt kardamom

1,5 dkg friss ?leszt?

 

Kr?m:

100 g puha vaj

60 g l?gy barnacukor

60 g krist?lycukor

1 ek. ?r?lt fah?j

1 tk. instant k?v?por

csipet s?

 

El?sz?r a vizes r?nt?st k?sz?tj?k el. Egy l?basban elkeverj?k a lisztet ?s a tejet, majd lass? t?z?n ?lland?an kevergetve bes?r?tj?k. Amikor az els? bubor?kok megjelennek, kb. egy perc ut?n, a r?nt?sunk k?szen van, forralni nem szabad. A k?sz tejes massz?t ?ttessz?k egy t?lk?ba, f?li?val lefedj?k ?s teljesen kih?tj?k.

A tejbe belesz?runk egy te?skan?l cukrot, belemorzsoljuk az ?leszt?t, alaposan elkeverj?k ?s n?h?ny percre f?lretessz?k, am?g az ?leszt?nk felfut.

Az eg?sz toj?st felverj?k, ?s egy ev?kan?llal f?lretesz?nk bel?le a leken?shez.

T?lba szit?ljuk a finomlisztet, hozz?adjuk a teljeski?rl?s? lisztet, a cukrot, a s?t ?s az ?r?lt kardamomot. Egy spatul?val alaposan elkeverj?k. A k?zep?be m?lyed?st k?sz?t?nk, ide tessz?k a tejes r?nt?st ?s ide ?ntj?k a toj?st, a toj?ss?rg?j?t ?s a k?zben felfutott ?leszt?s tejet. K?zzel vagy g?ppel dagasztani kezd?nk. 4-5 perc ut?n, amikor a t?szt?nk m?r ?ssze?llt egy gomb?cc?, t?bb r?szletben beledolgozzuk a puha vajat. Tov?bbi 6-8 percig dagasztunk, vagy am?g a t?szt?nk teljesen elv?lik az ed?ny fal?t?l.



A puha, de nem ragacsos t?szt?t t?lba tessz?k, egy f?li?val letakarjuk, ?s 50-60 perc alatt szobah?m?rs?kleten dupl?j?ra kelesztj?k.

Am?g a t?szt?nk kel, elk?sz?tj?k a kr?met. T?lba m?rj?k a puha vajat, a cukrokat, a fah?jat, a csipet s?t ?s az instant k?v?port. K?v? helyett haszn?lhatunk kaka?port is. Egy spatul?val alaposan elkeverj?k. A kr?met felhaszn?l?sig a h?t?be tessz?k.



Egy 22 x 11 cm nagys?g? s?t?ed?nyt kib?lel?nk s?t?pap?rral, vagy alaposan kivajazzuk ?s kilisztezz?k.

A k?zben megkelt t?szt?t finoman lisztezett deszk?ra bor?tjuk ?s 5 mm vastag, t?glalap form?ra ny?jtjuk. Nagyj?b?l 25x40 cm nagys?g?ra.

A kiny?jtott t?szt?ra r?kenj?k a fah?jas kr?m fel?t. El?bb kis halmokban tessz?k a t?szt?ra, ut?na egy spatul?val vagy ken?k?ssel egyenletesen elkenj?k. Ezut?n a r?videbb oldal?t?l kezdve feltekerj?k, mint a bejglit.



A t?sztarudat 90 fokkal elford?tjuk ?s egy f?li?val letakarjuk. 15-20 percig pihenni hagyjuk.



Ezut?n ism?t kiny?jtjuk kb. 5 mm vastags?g? t?glalap form?ra. A kiny?jtott t?szta r?videbb oldala 2-3 centivel legyen kisebb, mint az el?k?sz?tett s?t?ed?ny hossza.

Most r?kenj?k a marad?k kr?met, ?gy, mint az els? alkalommal. Ezut?n egy pizzav?g?val alulr?l kezdve a t?szta k?zep?ig hat egyenl? vastags?g? cs?kra v?gjuk. Azut?n fentr?l, az egyben hagyott r?szt?l kezdve a t?szt?t feltekerj?k ?s egy ?gyes mozdulattal az el?k?sz?tett form?ba emelj?k.



A MIELE s?t?n kiv?lasztjuk a 30 perces keleszt? programot ?s a s?t?ed?nyt a s?t?be tessz?k. A program v?g?n a t?szt?t kivessz?k ?s a s?t?t ?tkapcsoljuk als?-fels? s?t?sre, 180 fokra. Addig a kal?csot lekenj?k a f?lretett toj?ssal.

Ha a s?t?nknek nincs keleszt? programja, akkor 30 fokra kell ?ll?tani ?s az alj?ba egy kisebb ed?nyben melegvizet kell betenni, amit a s?t?s kezdetekor el kell t?vol?tani.



A fah?jas kal?csot kb. 40 perc alatt sz?p pirosra s?tj?k. A t?szt?t s?t?s ut?n kb. 10 percig az ed?nyben hagyjuk, majd r?csra cs?sztatjuk ?s kih?tj?k. Frissen k?n?ljuk.










Folytats a blogon ... https://www.limarapeksege.com/2023/04...

sponsored links

Keres?s