Ettetek már Kakit?

2013-01-02

sponsored links



A Kaki elsõ hallásra vagy megdöbbenést, vagy mosolyt fakaszt az ember arcára, fõleg akkor, ha feltesszük a címbeli kérdést. Gondolom még sokan nem találkoztatok vele, így nem árt tudni, hogy egy déligyümölcsrõl van szó, ami több mint érdekes.

A gyümölcs hallgat még a datolyaszilva (Diospyros kaki), litchiparadicson, sharonfruit, hurma, kákó, persimmon, kakiszilva nevekre is. Az ébenfafélék (Ebenaceae) családjába tartozó õsi gyümölcs, Délkelet-Ázsia, Kína és India õsi kultúrnövénye, ahol már az ókorban is termesztették, mára azonban a Távol Kelettõl Amerikáig mindenütt megtalálható. A Himalájában és Burma, Thaiföld, Indokína, Kína, Korea és Japán hegységeiben honos; a szubtrópusokon és a trópusi hegyvidékeken 1000 m felett világszerte termesztik. A legfagyállóbb szubtrópusi növény hazánkban is kitûnõen tartható. Szélsõséges teleken a fiatal hajtások lefagyhatnak, de a több éves ágak már nem károsodnak.
Késõn, általában május végén virágzik - így a késõi fagyok sem tesznek kárt a virágzatban. Csüngõ, széles-gömbölyded bogyókat nevel, mely kb. 8-10 cm nagyságú, mindkét végén bemélyedt és gyakran enyhén négyszögletû formával. Gyümölcse októbertõl szüretelhetõ, addigra 20-40 dkg súlyt ér el. Színük a sárgától a sötét pirosig terjed, félbevágva nagyon hasonlít a paradicsomhoz. Éretlen állapotban szájat összehúzó csersavat tartalmaz, ezért fontos utóérlelni, a sok ...

Folytats a blogon ... culinaricum.blogspot.com/2013/01/ette...

sponsored links

Keres?s