Eton Mess eperrel és bazsalikommal

2014-05-06

sponsored links

Ezt a pohárdesszertet az angol Eton Mess ihlette. Valójában az is. Ez a brit kultikus pohárkrém három légyeges hozzávalóból áll, tradicionálisan eperbõl (egyébként bármilyen más bogyós gyümölcsbõl vagy azok kombinációiból), habcsókból, és tejszínhabból. És ha már a variációknál és az angolok kedvenceinél tartunk, eper helyett (vagy mellett) használhatunk sült, vagy fõtt rebarbarát is magában, vagy akár egy kis friss gyömbérrel megbolondítva. Az Eton Mess-en kívül ihlethette volna kiskorunk klasszikus desszertje is, a tejszínhabos eper, csak be kell vallanom az e nélkül nem biztos, hogy eszembe jutott volna habcsókot törni a desszertbe. Ami fura, hisz ott a régóta ismert pavlova tora is, aminek szintén habcsók, tejszín és gyümölcs az alapja.

blog eperhab1

Intermezzo:
Jut eszembe pavlova, talán ez az egyszerû változat is fenn lesz a blogon. Maradt két tojásfehérjém, abból habot vertem amit cukorral és tonkababbal ízesítettem, majd a tejszínhabhoz egy kis cukrot és még egy kis tonkababot adtam, és gyümölcsként friss epret használtam. Ez a tonkababos verzió elképesztõen jó volt. Nem csináltam túl édesre, és az epertõl mégis friss lett, de a tonkabab adott neki egy kis különleges ízvilágot. Hmmm?.

blog eperhab3

Bár nagyon szeretem a tejszínhab ízét, így sokszor eszem a fenti két verziót, de most egy masszívabb krémet szerettem volna. Így mascarponét adtam a tejszínhez, és sorry, de fehércsokival tettem hizlalóbbá, majd egy kis fûszernövénnyel bolondítottam meg, vagy mondhatni frissítettem a desszert ízén. Most éppen bazsalikom volt a befutó, ami nagyon jól passzol az eperhez, és ugyan kissé szokatlan, de kellemes, ízeket ad a pohárkrémhez. Nyilván le lehet spórolni, de szerintem érdekes kísérlet kipróbálni. Ahogy a bazsalikomos limonádét is, ami biztos itt is fenn lesz, hisz már egész elõrehaladott fázisában járok a kísérleteknek. Szinte már csak arra várok, hogy a bazsalikomlevelek tömegesen megjelenjenek a piacon a Bazsalikomos Bácsi standján. De egyenlõre még csak spenótja van, az viszont sokmindenre ihlet, csak sütire nem. Jó alternatíva még a menta is, ami egy hasonlóan finom és elterjedtebb változat. Szintén jól megy az eperhez, és szintén finom limonádét lehet belõle csinálni.

A recept egy kis Homebisztro bemutatkozóval, és sok, mások által alkotott finomsággal egyetemben a 2014 májusi Kifõztük magazinban is megjelent.

blog eperhab2

Elkészítési idõ kb. 40 perc
Nehézségi fok: egyszerû
Mennyiség: 4 személyre egy kis adag

Hozzávalók:
? 400g eper (vagy ha van sült eper)
? 1 evõkanál barnacukor
? 1 evõkanál rum (elhagyható)
? 100g fehér csoki
? 125g mascarpone
? 300 ml habtejszín
? Fél tonkabab reszelve, vagy negyed kiskanál szerecsendió (elhagyható)
? 2 evõkanál fehércukor
? 100g habcsók*
? 1 marék friss bazsalikom vagy menta (kb. 3dkg)

1. lépés
A megmosott kicsumázott epret, vágjuk fel nagyobb darabokra, és kb. 10 perc alatt fõzzük össze a barnacukorral, majd a vége felé (kb. 6-7 percnél) adjuk hozzá a rumot. Tegyük félre, esetleg hûtõbe. Vagy használhatunk a sült eperbõl is.

2. lépés
Vízfürdõ felett olvasszuk fel a fehércsokoládét.** Mivel könnyen megég, már akkor vegyük le a gázról, ha kb. a 80%-a felolvadt, és keverjük el. Hagyjuk kihûlni.

3. lépés
Habbá verjük a tejszínt egy szûk evõkanál fehércukorral, majd hozzákeverjük a mascarponét és a fehér csokit. Reszeljük a krémbe a tonkababot vagy a szerecsendiót ha használunk és forgassuk hozzá az összetört habcsókot.

4. lépés
Vágjuk apróra a mentát vagy a bazsalikomot, majd egy evõkanál cukorral õröljük pépesre egy mozsárban.

5. lépés
Az összeállításnál figyeljünk arra, hogy az eper legalább szobahõmérsékletû legyen, hogy ne olvadjon meg a tejszín. Kis pohárkákba, vagy egy nagy tálba rétegezzük az epret és a tejszínkrémet, és közbe adjuk néha hozzá egy kicsit a cukros bazsalikomból vagy mentából.

Megjegyzések:
? *A habcsók mennyiségével egy kicsit eltérhetünk, nem szent írás. Ha nem kapunk, vagy nem akarunk bolti habcsókot, akkor ehhez a mennyiséghez talán 3 szobahõmérsékletû tojásból csinálhatunk habot, ahogy az epres rebarbarás pavlovánál. Az arány, 1 tojásfehérjéhez ízlés szerint 40-50g cukrot adunk részletekben.
? ** Az is finom, ha a csokit csak a krémbe reszeljük, így nem kell felolvasztani.

https://www.facebook.com/HomeBisztro


Folytats a blogon ... homebisztro.wordpress.com/2014/05/06/...

sponsored links

Keres?s