Etelka tortája

2017-04-29

sponsored links


Nemrég hoztam a Fürst Pückler tortát Lajos Mari, Hemzõ Károly: 66 torta címû könyvébõl, és most újra ebbõl a mûbõl hozok egy finomságot, Etelka tortáját.
A könyv szerint az 1900-as évek elején a Berták, Irének és Jolánok mellett az egyik legdivatosabb nõi név az Etelka volt. Lajos Mari szûkebb-tágabb családjában is többen vieslték ezt a nevet, elsõsorban édesanyja és tündéri keresztanyja, akinek receptes füzeteit Lajos Mari ma is õrzi és forgatja.
 
Az Etelka tortája egy diós-vaníliás-csokoládés finomság, amelyet sárgabarack koronáz meg, nagyon finom kombináció.
Dióimádó nõvéremet leptem meg vele, mindenkinél nagy sikert aratott.
 
Hozzávalók:
 
Piskóta:
6 tojás
Csipet só
12dkg cukor
4dkg vaníliás pudingpor
8dkg liszt
1 kiskanál sütõpor
3dkg darált dió
1 evõkanál kakaó
 
Krém:
5 tojássárga
20dkg cukor
2dkg vaniliás pudingpor
3 dl tej
1 vanília rúd
1.5dkg zselatin
5dkg étcsokoládé
4dl tejszín
10dkg baracklekvár
0,5dl rum
 
Díszítés:
10dkg darabolt dió
2dl tejszín
1 csomag habfixáló por
Sárgabarack befõtt
 
 A piskótához az egész tojásokat, sót, cukrot gõz felett robotgéppel 10 percig habosra kevertem (tényleg kell a 10 perc!). Levéve a gõzrõl 4 percig még kevertem, hogy hûljön, majd hozzáadtam a pudingporral elkevert lisztet. A maszát három fele osztottam, az egyiket simán maradt, a másikba belekevertem a diót, a harmadikba a kakaóport. Külön sütöttem meg õket sütõpapírral bélelt kerek formákban (~24cm).
A zselatint fél dl vízbe áztattam.
A krémhez a tojásokat szétválasztottam, a sárgájából, 10 dkg cukorból, pudingporból, tejbõl a vaníliarúddal sûrû krémet fõztem. (A vanília rudat kiszedtem). A fehérjét 10 dkg cukorral kemény habbá vertem. A zselatint meglangyosítottam, a krémhez adtam. Hozzávegyítettem a fehérje habot és ketté osztottam. Az egyik feléhez olvasztottam az étcsokoládét. Hagytam kihûlni a krémeket.
A tejszínt kemény habbá vertem és ketté osztottam, felét-felét a vanília-, illetve a csokikrémhez vegyítettem.
A piskótalapokat rummal elkevert baracklekvárral megkentem és a két féle krémmel betöltöttem. Hagytam krémet a torta bevonására is.
Fél napot a hûtõszekrényben hagytam összeérni.
A díszítéshez a tejszínt kemény habbá vert a fixálóval, bevontam vele a tortát. Fél sárgabarack befõtekkel és darabolt dióval díszítettem.
A sárgabarackok kevés gyümölcszselével átkenhetõk, így tartósabbak lesznek a torta tetején.



 
 
 

Folytats a blogon ... teller-cake.blogspot.com/2017/04/etel...

sponsored links

Keres?s