ESZTER SZELET

2014-08-04

sponsored links















Öt éve sütöttem utoljára ezt a süteményt... Pedig nagyon finom. Nem is értem, hogy miért került a feledés homályába... Igaz nem egy egyszerû sütemény, de aki ól forgatja a habverõt, annak ez sem jelenthet nagy akadályt. Elég sok íz van benne, úgy hogy egy ízbombának számít. Ha kerek tortaformában sütjük, akkor nagyon dekoratív torta is válhat belõle. Aki szereti a csokoládé, a kávé, és a gesztenye harmonizáló ízét, annak ez a sütemény, biztosan a kedvencévé válik...

 
Piskóta hozzávalói:  6 db tojás, 16 dkg cukor, 15 dkg liszt, 3 dkg keserû kakaópor, 2 evõkanál tortadara, 3 evõkanál olvasztott teavaj, 1/2 cs. sütõpor.

I. Krém: 20 dkg keserû csokoládé, 5 dkg teavaj, 1 vaníliás cukor, 250 gr.-os Mascarpone fele, 2 dl tejszín.

II. Krém: 25 dkg gesztenyepüré, 5 dkg vaj, a mascarpone másik fele, 2 dl tejszín, 1 korty rum vagy pár csepp rum aroma.

Továbbá: 2 dl lefõtt feketekávé, kb. 20 db babapiskóta.

 
A tojások sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, hozzáadjuk az olvasztott vajat és elkeverjük. A lisztet elvegyítjük a sütõporral a kakaóporral és a tortadarával, majd ezt is hozzákeverjük a tojásos masszához. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd lazán beleforgatjuk a kakaós piskótamasszába. Sütõpapírral kibélelünk egy gáztepsi méretû tepsit, a piskótamasszát beleöntjük, egyenletesen elsimítjuk, majd 180-200 C-on, 15 perc alatt készre sütjük a piskóta alapot. A kisült piskótát keresztben elfelezzük, hûlni hagyjuk. Az I. krémhez a csokoládét vízgõz felett felolvasztjuk és hûlni hagyjuk. Mikor már nem meleg, beledobjuk a fagyos vajat, a vaníliás cukrot, és addig keverjük míg egyenletes krémet nem kapunk. A tejszínt kemény habbá verjük. Elõször a mascarponét keverjük az olvasztott csokiba, utána pedig a felvert habot. Lazán addig keverjük, míg kemény állagú krémet nem kapunk.
A II. krémhez a gesztenyepürét kikeverjük a vajjal, hozzáadjuk a mascarponét, a rumot és a felvert tejszínhabot. Addig keverjük míg egyenletes krémet nem kapunk.
A sütemény összeállítása: A piskóta egyik felére, rákenjük a csokoládés krémet, kirakjuk hézagosan, lefõtt feketekávéba mártott babapiskótával, erre kenjük a gesztenyés krémet, majd befedjük a süteményt a másik piskótalappal. Kissé lenyomkodjuk, az oldalán a krémet szépen elkenjük. Érdemes a gesztenyés krémbõl két kanállal félre tenni és ezt kenni a sütemény tetejére. Hûtõben 3-4 óra alatt kifagyasztjuk, majd hosszúkás szeletekre felvágva tálaljuk.









Folytats a blogon ... illeskriszkonyhaja.blogspot.com/2014/...

sponsored links

Keres?s